Общество

Учениците от НУ „Станислав Доспевски” пътуваха в миналото с „Бащино огнище”

 

Анелия Балабанова

„Топлината от миналото – светлина за бъдещето” е мотото на пътуващо читалище „Бащино огнище”, което събра в салона на НУ „Станислав Доспевски” ученици, учители и гости по повод 1-ви ноември. Инициативата е на училищното ръководство като един иновативен и различен начин, по който да отбележат Деня на народните будители. „Основната ни задача е да развиваме патриотизма и посеем семената на родолюбието, които един ден да покълнат” – сподели директорката Камелия Асенова.

През годините са организирани най-различни мероприятия в тази връзка като историческата препратка към миналото, отправена от пътуващото читалище успя наистина да заинтригува малчуганите. В присъствието на народния представител Валентин Милушев, кметът Вл. Георгиев, Силвия Стойчева – председател на ОбС-Самоков и общинския съветник Васил Зашкев, те разходиха мислено публиката на различни места от картата на страната. Разказаха с трепет и плам за различните забележителности.

Началото разбира се беше за Самоков с Голямата чешма, Девическия манастир и Бельова черква. Журито в състав Гергана Шейнова – преподавател, Георги Зафиров – ресурсен учител и Анастас Величков от „Бащино огнище” оценяваше изявите на четвъртокласниците. Разделени на отбори, те се съревноваваха в това кой колко знае за страната си. Облечени в народни костюми малчуганите разказваха и се забавляваха. В това време на стената гордо се извисяваха портретите на български възрожденци и революционери. Урокът по родолюбие завърши с много емоции и награди за всички участници. „Бащиното огнище” раздаде от своята топлина и стопли мразовития октомврийски ден.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close