Боровец

Умува се за визията на “Златния триъгълник”

Самоков 365

Преди около година на дневен ред излезе намерението Боровец – най-старият зимен курорт в България да придобие една по-модерна и съвременна визия. Акцентът попадна върху територията на т.нар. „Златен триъгълник”, която да се превърне в нова централна част. В този контекст беше и обявеният Международен конкурс за идеен проект. На работна среща с комисиите към ОбС- Самоков бяха очертани основните параметри на заданието. Същите предстои да бъдат финално уточнени и гласувани на предстоящата сесия, която ще се проведе в края на месец юли.

„Като екип сме направи ли всичко възможно, за да удовлетворим интереса на всички заинтересовани лица” – заяви ръководителят на организацията и заданието –  арх. Бойка Огнянова.  Най-общо заданието е съставено от пет основни части като най-съществена е първата. Конкурсът се провежда в контекста на цялостното развитие на локализацията Самоков-Боровец-Бели Искър. Основната цел е да се получи идейно-архитектурен проект, на базата на който да бъде направен работен технически проект. Като допълнение очакванията са неговата реализация да спомогне за привличането на български и чуждестранни туристи, развитието на Боровец като курорт, който е не само зимен, но и летен. Той да предлага достатъчно като брой занимания за деца и в него да има разположени привлекателни атракциони. Също така да осигуряване на добро информационно обслужване и възможности за улеснен достъп като инфраструктура. Както вече стана ясно предмет на конкурса е територията на „Златния триъгълник”, която се намира в южната част на курорта. Известно е, че това е най-активната търговска и обществена част в Боровец.  Това беше причината на срещата да присъстват и голяма част от ползвателите на обекти, разположени в този район.

„Заданието, по което започнахме работа през изминалата година с Община Самоков се организира съобразно Закона за обществените поръчки” – информира адв. Цвета Йоцова, която ще съблюдава правната рамка и законодателството в тази насока. Партньори на конкурса са Камара на архитектите в България (КАБ), Съюзът на архитектите в България (САБ) и Съюзът на урбанистите в България. България. Той е международен и анонимен с цел да бъдат избрани най-добрите проектни предложения. Във връзка с неговото провеждане вече бяха направени две обществени обсъждания. Друга съществена задача, която се поставя с неговото провеждане е урегулирането на територията – на база избрания победител да бъде изработен Подробен устройствен план. В Боровец разнородна собственост – държавна, частна и общинска, което е една от причините за трудното прокарване на градоустройствени виждания. Зоната на курорта е общо 25 дка, от тях 4.5 дка са частна собственост, има два паметника на културата, дървесната растителност е голяма ценност.Организацията на конкурса и работата по проекта са инвестиция, от която Общината ще търси възвръщаемост, категорични бяха присъстващите. Възложител е Община Самоков. В екипа са включени още кметът Вл. Георгиев, Надежда Клинчева – гл.архитект на Община Самоков, инж. Евелина Перфанова – директор ТСУЕП, архитект Стоянка Касабова – координатор на проекта за Възложителя, както и всички отдели и експерти на Община Самоков, ангажирани по проекта. С организацията и заданието са ангажирани арх. Бойка Огнянова – ръководител, арх.Кремена Мускурова – координатор, арх. Симона Кабадова – дизайнер. Урбанистичните проучвания са направени от Ангел Буров – ръководител, Мила Йолова, Димитър Трифонов и Васил Маджирски, а фито-санитарната оценка е дело на доц. д-р Стефан Мирчев – ръководител, гл.ас.д-р Николай Зафиров и маг.еколог Рашид Рашид. В заключение може да се каже, че сме все по-близо до деня, в който районът на „Златния триъгълник” ще се превърне в обществено градско пространство, отговарящо на съвременните разбирания за естетически издържана, устойчива, екологична и иновативна среда, привлекателна за местните жители, бизнеса, туристи и посетители.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close