ОбществоРегионални

Удължен е срока за кандидатстване на желаещите да санират жилищата си

Самоков 365

Удължен е срока за кандидатстване в подбора на жилищни сгради за включване в ОП „Региони в растеж” – „Енергийна ефективност в периферните райони – 3”. До 28 февруари включително регистрираните сдружения на собственици могат да подадат своите документи за включване в проектни предложения. В последствие те ще бъдат разгледани и  класирани като одобрените трябва да бъдат подадени до 27 март в МРРБ.

Допустими кандидати по процедурата са общините: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан, Червен бряг.

Основните допустимите дейности са насочени към изпълнение на мерки за енергийна ефективност, мерки за достъпна среда  и др. в допустими за финансиране публични сгради на държавната и общинската администрация, както и към общински сгради от образователната, културната и социалната инфраструктура и в многофамилни жилищни сгради.

Настоящата трета процедура по Приоритетна ос 2  продължава и надгражда инвестициите за внедряване на мерки за енергийна ефективност, като дава предимство на многофамилни жилищни сгради, предвид че към настоящия момент ОПРР 2014-2020 е единствената програма, която подкрепя с безвъзмездни средства дейности за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В тази връзка отпада ограничението за финансиране само на сгради с до 35 самостоятелни обекта, което разширява обхвата на допустимите за финансиране сгради с всички, които отговарят на изискванията за многофамилна жилищни сгради, включително с над 35 самостоятелни обекти.

Проектите, които ще се финансират по процедурата ще доведат до подобряване на енергийните и експлоатационните характеристики на обществените и жилищните сгради, което ще позволи устойчивото им управление и поддръжка, както и ще намали крайното потребление на енергия и нивото на вредни емисии.

От общинска администрация информираха, че интересът е доста голям като към настоящия момент все още се изготвят обследванията на сградите. Те се извършват от наети фирми и се заплащат от собствениците. Финансовият ресурс, който трябва да бъде оползотворен е 4.5 млн. лв.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close