ОбществоРегионални

Търговци от пазара се заканиха срещу синята зона

Самоков 365

В последната за годината сесия /19.12.18г/  отново беше повдигната темата за паркирането на пазара. Присъстващите в залата собственици на търговски обекти очакваха удовлетворяваща за тях развръзка по темата до каквато така и не се стигна. Предисторията е свързана с предложените в Наредба 1 за обществения ред изменения и допълнения, касаещи зоните за платено почасово паркиране на пазара. Съгласно направените предложения, на улиците и паркингите в обхвата на Централния кооперативен пазар в Самоков се допуска безплатно паркиране до 15 минути. Автомобил, за който не е заплатена дължимата такса се блокира принудително чрез скоба.

Именно тези текстове породиха най-много спорове и дискусии. Предложението на засегнатите беше за толеранс от 30 минути или въобще да отпадне синята зона от пазара.„При нас нещата са нетърпими” – споделиха те за пореден път в защита на своя бизнес. Васил Благоев допълни, че след въвеждането на платеното паркиране в централната градска част, колите масово се изтеглят към булевард „Искър”. В отговор кметът Георгиев коментира, че там винаги е имало проблем с колите, който също предстои да бъде решен. Предложение за 30-минутен престой направи общинският съветник от ГЕРБ Александър Кроснев. То обаче не мина при гласуването. Същата съдба сполетя и идеята на Ирена Гелова толеранс да има за цялата синя зона, която отново не беше приета. В дискусията се намеси и д-р Димитър Панев, който поиска платено паркиране само за общинските паркинги. Секретарят на Общината Ангелина Вангелова заяви пред присъстващите, че реално това няма как да се случи. „Предложението би било хубаво, ако достигаха паркоместата. Факт е, че броя на автомобилите непрекъснато се увеличава не само в Самоков, а и в страната като цяло” – сподели тя.

В крайна сметка беше прието решението, предложено от комисията за 15-минутен толеранс. Собствениците на обекти си тръгваха разгневени и се заканиха да си търсят правата по съдебен път. Другото нововъведение, което местните парламентаристи направиха беше такса 0.50 лв. с ДДС за престой от половин час. Платено паркиране ще има и в Боровец от декември, което ще струва 1.50 лв.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close