ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Търговците от пазара се надигнаха срещу платеното паркиране около обектите им

„Самоков 365”

Търговците от самоковския пазар се надигнаха срещу платеното паркиране около обектите им. Недоволството им е провокирано от факта, че откакто са поставени знаци за синя зона при тях се усеща отлив на клиенти. Това накара собственици и наематели на магазини да се съберат и да присъстват на октомврийската сесия на ОбС /25 октомври/, за да изложат притесненията си и да зададат своите питания директно към онези, от които почти единодушно е взето това решение.

Васил Благоев беше един от представители на групата от засегнати търговци, който е й бивш общински съветник. По думите му в пазара до този момент не е имало особени задръствания и всеки, който е идвал с автомобила си е намирал място за паркиране. От скоро обаче, след като е въведена такса се усеща отлив на клиенти, които вместо в малките магазинчета отиват директно в големите вериги, към които има безплатен паркинг. „Пред фалит сме, не можем да работим така!”, заявиха почти единодушно събралите се около 30 души. Представителите на търговските обекти определиха, че възприемат синята зона в пазара като удар срещу бизнеса им и са инициирали подписка. Те поискаха от кмета и общинските съветници прегласуване на решението за окончателното й налагане именно в пазара.

Кметът Владимир Георгиев поясни, че решението за обособяване на платено паркиране в града и курорта е взето през септември 2017 година и е гласувано на декемврийската сесия миналата година. Още тогава са определени кои зони да бъдат включени в нея. Той поясни, че попадането на пазара в рамките на платеното паркиране не означава разширяване, а изпълнение на вече взето решение.

„Желанието ни е да се внесе ред, а не да се събират пари. Затова първите 10-15 минути няма да бъдат таксувани и все още не се поставят скоби в пазара. Правим и талони за престой от половин час, които ще струват 0.50 лв. В други градове като Сандански, например, от години действа синя зона”, каза кметът Георгиев.

От своя страна гл. секретар на Общината Ангелина Вангелова, която отговаря за синята зона, поясни, че намира за несериозен довод сумата от 1 лв. като проблем за хората, които се движат с автомобили.

„Когато стане дума за ред и правила винаги сме против, преди да сме ги изпитали. Необходимо е да се разреши проблемът с паркирането, защото той съществува. Лично аз се ангажирам да ви предоставя цялата информация за обхвата и необходимостта от платеното паркиране. Тя не е за да се събират такси, а да се гарантира спокойствие”, подчерта Вангелова.

Търговците от самоковския пазар ще очакват развитие по темата с платеното паркиране около обетите им през ноемврийската сесия.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close