Криминални

Телефонните измами в Самоков продължават

Измамниците стават все по-изобретателни и дори заплашват

„Самоков 365”

За пореден път от ОДМВР – София отправят апел към гражданите да не дават пари, поискани по телефона под какъвто и да е предлог, защото рискуват да бъдат измамени. Случаите на пострадали по този начин граждани продължават, като схемите са най-различни, а ало измамниците стават все по-изобретателни и дори агресивни в поведението си и желанието си да се доберат до известна сума пари.

В Самоков само през последната седмица има два подобни опита. Единият е от края на миналата седмица – 8 юни, когато на телефона на млада жена от града са се обадили мними полицаи с молбата да се съдейства на органите на реда за залавяне на телефонни измамници. Обяснено е, че телефонният й номер присъства в списък на съответните измамници, които ще я потърсят. Непосредствено след разговора с представилия се за полицай  следва обаждане от измамниците. Познатата схема – отсреща с ревящ глас се обяснява как е необходима сума за медицинска интервенция на много близък роднина, следва разговор с мним доктор и искане за сумата от  50 хил.лв. Тук вече жената се усъмнява. Тя получава още едно обаждане от уж лице на закона, който я уверява, че сигналът е засечен, но трябва да си даде мобилен номер за контакт. Тя отказва. И следва другият момент – жената получава заплаха по телефона, казват й, че имат ключ от дома й. Случат приключва с изживян стрес и сигнал, подаден незабавно на 112. И докато младата жена се усъмнява в обажданията, на 13 юни възрастна жена от Самоков се разделя със спестяванията си от около 8 хил.лв и с наличните златни накити. Тя също получава обаждане от служител на МВР с искането да предаде всичките си налични пари и бижута, като ги остави в плик пред входната си врата. Възрастната жена не се е поколебала и за миг, нито се усъмнява и е последвала подадените и инструкции.

Във връзка с зачестилите телефонни измами от ОДМВР – София предупреждават, че полицията не търси финансово съдействие от гражданите. И призовават гражданите да не се поддават на провокации за предоставяне на парични средства във връзка с провеждаща се полицейска операция за залавяне на извършители на престъпления.  Измамниците са изключително изобретателни при избора на мнимата си самоличност: лекари, адвокати, началници на районни управления на МВР, представители на търговски дружества, социални работници, данъчни служители, инкасатори и т.н.

Първото, което следва да се направи при получаването на подобно обаждане от непознат, е веднага да се свържете със своите близки и да проверите, дали казаното отговаря на истината. Ако имате и най- малки съмнения, незабавно сигнализирайте на тел. 112, в най- близкото управление на МВР, съобщете на кмета на населеното място или на полицейския инспектор, обслужващ района. Напомняйте на възрастните си близки за риска да бъдат измамени поради своята доверчивост и им разяснете как най- адекватно да постъпят в подобна ситуация!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close