Обща категорияРегионалниСамоковСпорт

Тежко трасе и изпитания за екипажите на експерименталното  „Клисура офроуд  челиндж”

Анна Манова 

На 31 октомври в самоковското село Клисура се проведе първото по рода си състезание „Клисура офроуд челиндж“, което събра на едно място любителите на адреналина, високите скорости и трудните трасета. Главен инициатор е Николай Ласкин и неговата фирма „Ласкинлес“, със съдействието на момчетата от  Офроуд клуб – Самоков с председател Димитър Дренски.

Организаторът на събитието Николай Ласкин. Сн.: мрежата

Състезанието е първо такова по рода си и изправя пред сериозни изпитания екипажите, най-вече заради трудното трасе. Състезанието е експериментално, както го определиха организаторите, защото те залагат на нов формат, който не е правен до този момент на територията на страната. Подобен тип надпревари се организират в други съседни държави. И в него участват състезателни джипове от клас „Трофи“ и „Траял“, а самото състезание е на зони.

„Клисура офроуд челиндж“ прочете в две категории – Extreme и Standart. Финалът бе на параклиса „Св. Богородица“, намиращ се над самоковското село Клисура.

Очаквано в по-тежката категория Extremе броят на състезателите бе по-малък. В нея се включиха десет екипажа от цялата страна – София, Павликени, Сандански, Ловеч, Велинград. Тук се представиха едни от най-добрите пилоти. Трасето бе с дължина от 2 км. и бе разделено на четири различни зони, с четири старта и четири финала. Най-добро време показа екипажът от Велинград  начело с Евгени Янкулов и навигатор Ричи Янкулов, който „надви“ трасето за време от 44 мин. и 1 секунда. След тях на втора позиция се наредиха пилотът Мартин Методиев и Александър Гиргинов с резултат от  53 мин. и 12 секунди. С време от 1 час и 18 мин. на трето място се класира екипажът на Петър Байров и Петко Дойкинов.

В категория Standart се включиха 38 екипажа. Трасето тук бе 10-километрово, а пилотите караха не по пътна карта, а по ленти. И докато в по-трудния клас нямаше местни състезатели, то тук момчетата от Доспей – Димитър Любенов и Мартин Вуков се доказаха като преодоляха лошите дерета и се класираха на първа позиция. Те преминаха участъка за общо време от 23 мин. и 38 секунди. На второ място се наредиха самоковците Константин Тодоров и Стефан Николов, които взеха превес само с 30 секунди пред третия местен тим Георги Вуков и Венцислав Ласкин с време 24 мин. и 40 секунди. Общо 14 екипажа от Самоков взеха участие в надпреварата.

В състезанието имаше и  още два класа – мотори и УТВ. При мотористите първо място и най-добро време показа Мартин Вуков, Здравко Теофанов и Радослав Димитров се наредиха съответно на втора и трета позиция.

Състезанието „Клисура офроуд челиндж“ бе организирано професионално, макар и провеждащо се за първи път на територията на страната. За времеизмерването се погрижиха Валентин Неделчев, Александър Неделчев и Любослав Зетов.

„Искам да изкажа специални благодарности за положените труд и старание от страна на Николай Ласкин. Той помогна за организирането на цялото състезанието, с техника и финансови средства. Избрахме Клисура, защото теренът е изключително подходящ, влажно е и има големи дерета. Плануваме за следващата година нещо по-мащабно. Водим преговори с четири съседни държави, с които може да си партнираме и да провеждаме подобни състезания съвместно. Като това в България ще бъде именно в село Клисура“, подчерта председателят на Офроуд клуб Самоков Димитър Дренски.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close