Самоков

Театралната работилница на Мариан Бачев и читалищният театър на Нова Загора си поделиха големите награди от „Театър без граници”

Анна Манова

Краят на месец октомври премина под знака на любителските театри, които си дадоха среща на самоковската сцена на читалище – паметник „Отец Паисий –1859”. В рамките на шест дни /23-28.10.17г./ над двадесет театрални състави от цялата страна взеха участие в шестото издание на Националния фестивал на любителските театри „Театър без граници”. Самоковската публика имаше възможност да се наслади на разнообразни по жанр постановки, разпределени в различни часови диапазони. Фестивалът е с конкурсен характер, а жури от специалисти в областта имаше трудната задача да определи кои да бъдат отличени с диплом и статуетка в различните категории. Председател на комисията беше актрисата от Сатиричен театър Добрина Гецова, а членове бяха актьорите Ивайло Аспарухов и Любен Чаталов.

Официалното закриване на тазгодишното издание на фестивала се състоя на 28.10 /събота/  в присъствието на зам.-кмета Васил Сайменов, председателя на читалище – паметник „Отец Паисий-1859” Стоян Пашов и журито. Водещ на церемонията по награждаването беше Ралица Стоянова. Голямата награда за цялостно представяне на името на Отец Паисий беше връчена на Театрална работилница „Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт”, гр. София и театралната постановка „Филмирана провинция”, която е по текстове на Чудомир. С много настроение и аплодисменти наградените получиха отличието си. Специалната награда за най-добър спектакъл получи пиесата „Сако от велур”, изиграна от театралната група на Читалищен театър при НЧ „Д. Сивков 1870”, гр. Нова Загора. Наградата за режисура отново беше за „Сако от велур” и режисьора Стефан Делев. Розина Макавеева получи наградата за сценография на името на Александър Миленков за „Филмирана провинция”. Наградата за най-добра мъжка роля беше връчена на Симеон Иванов за превъплъщението му на Големанов в едноименната постановка, изиграна от театралната група на гр. Дебелец. Отличието за най-добра женска роля отиде при Дияна Динева за ролята на чиновника в „Сако от велур”. За поддържаща мъжка роля статуетката спечели Станимир Кишкилев за ролята на Горилков от спектакъла „Големанов”, Дебелец. В същата категория, но за женска роля диплом и статуетка получи Иванка Нейкова за ролята си на Анка от постановката ”Госпожа Министершата”. „Момини седенки”, изиграна от ТШ „Чарли”, гр. Пловдив, грабна наградата за най-добър младежки спектакъл. Николай Петров от „Филмирана провинция”  спечели отличие за най-добра младежка роля. Наградата за най-добра младежка женска роля си поделиха няколко млади момичета – Жасмина Томова, Василена Караманлиева, Алиа Параскова и Виктория Василева за ролите на Калина, Вела , Митра и Карамфила от спектакъла „ Момини седенки“ гр. Пловдив.

След като дипломите и статуетките бяха раздадени, председателят на журито Добрина Гецова поздрави отличените. Тя изрази доброто си отношение към цялостната организация на фестивала и благодарност към публиката, че е уважила творчеството на толкова много самодейни състави.

„Когато стартирахме тазгодишния фестивал казах, че се надявам той да се превърне в един празник за всички нас. Мисля че той стана такъв. Най-показателно за това е фактът, че почти всички представления се играха пред препълнена зала. За всеки един любител творец най-важна е оценката на публиката. Благодаря на всички, които уважиха нашия фестивал”, каза пред присъстващите председателят на културната институция Стоян Пашов. Преди официалния финал на шестото издание на фестивала Пашов не забрави да поздрави и човека, благодарение на когото този фестивал от мечта и планове се е превърнал в реалност – Васил Михайлов. В знак на уважение му поднесе статуетка от името на читалищното настоятелство и му пожела още много изяви със самоковските самодейци. Михайлов пожела на добър път на всички обичащи театъра – публика и актьори.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close