Слайд категория

Танцов състав „Палакарийче” се завърна със сребърен медал от Хисаря

Raiovo1Зад нас е паметта на предците ни, пред нас са очите на децата ни!Това мото събра на едно място любителите на българския фолклор, изпълнители на народни песни и танци. Поводът беше тазгодишното издание на Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2014”, който се провежда от 4 до 8 юни в град Хисаря под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали EAFF. Организатори на събитието са община Хисаря и Euro Folk Academy.

 Народното творчество е дълбоката същност на жизнената сила на народа и непреходен знак за това, че народът е бил, е и ще пребъде. Това отколешно схващане беше затвърдено за пореден път от прекрасните изпълнения на участниците във фестивала. Сред музикални и танцови групи от цялата страна имаше и самоковски представители. Момичeтата от танцов състав „Палакарийче” при НЧ „Христо Ботев-1926” с.Райово с ръководител Росица Павлова оставиха отлични впечатления от участието си.

Съставът се завърна със спечелен сребърен медал и грамоти и грамоти за съществения принос при съхранение и развитие на балканските традиционни народни изкуства. Има препоръка от страна на журито за участие на групата в Европейския шампионат по фолклор „Euro folk” в Несебър и Слънчев бряг. Мотивът е, че изпълненията, които демонстрират имат висока художествена стойност и въздействащ заряд и заслужават да бъдат показани пред по-широка публика. Със сребърен медал и грамоти се завърна и групата, изпълняваща автентични песни към читалище „Христо Ботев- 1926”.     

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close