Самоков

Талантливи художници от Школа „Захари Зограф” с награди от Казанлък

Анелия Балабанова

Награди за пет талантливи самоковчета донесе второто издание на Националния конкурс за детска рисунка „Траките”. Той се провежда под патронажа на кмета на Община Казанлък като част от програмата за Празниците в долината на тракийските царе. Всеки от участниците имаше възможност да обогати знанията си за траките, техните бит, култура и архитектура. „Прочетете книги, посетете музеи, гледайте филми, говорете с вашите учители, с историци, скулптори и художници. Всичко това ще бъде вашата машина на времето, чрез която ще се върнете в древните времена на покритата с тайни тракийска цивилизация. Тракийската култура се превърна във визитна картичка на България пред света. Ето защо вашите рисунки ще станат посланици на добра воля, за популяризиране на богатото тракийско наследство по нашите земи” – заявяват категорично в обръщението си организаторите –  НЧ „Възродена Искра – 2000” Казанлък, Школа за изобразително изкуство „Ренина” и Исторически музей „Искра” гр. Казанлък.

Тежката дума на журито в състав Румен Петков – художник, Катя Христова – художник и Кристиян Желязков – историк определи победителите във всяка една от трите възрастови групи. Отличени бяха и петима млади художници от Самоков, представители на Школа „Захари Зограф” при Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” с ръководител Пепа Боянова. Мария Йонкова на 10 години остана без конкуренция и е големия победител  в първа възрастова група. При по-големите /втора възрастова група/ отново имаше самоковско присъствие в лицето на 12-годишната Анелия Ковачка, която зае второ място. Награда и заслужено признание получи и още един от възпитаниците на Школата по изобразително изкуство – Анастасия Вукова /15 г./, която е първа в трета възрастова група. Отличени бяха още Соня Стойчева /9 г./ с наградата на Уинър Уил клуб гр. Казанлък и Евгени Генчев с наградата на д-р Генчеви, клиника Д-р Гечеви Павел Баня. Това са даровити деца, които се връщат с медали и грамоти при почти всяко едно от участията си в различни престижни конкурси.

Целта на конкретната инициатива е стимулиране на детското творчество и развиване на познавателните способности на деца и юноши. Също така създаване на картинна галерия от детски рисунки с образи и картини по темата, чрез специфичните възможности на различните видове изобразителни изкуства. „Радваме се, че темата ви вълнува и сте научили толкова много за траките и тракийската култура. Благодарим на техните учители, ръководители на школи и родители за помощта и подкрепата” – обърна се в заключение Ренина Лекова, пожелавайки нови успехи, знания и умения до следващото издание на конкурса през 2018 г.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close