История

С почит към „Безсмърния полк” за втора година в Самоков

Анна Манова

За втора поредна година в Самоков беше почетен „Безсмъртният полк”. Организацията по събитието в нашия град е дело на руски клуб „Малахит” – местната структура на Федерация на руските сънародници в България.  Символичното честване се състоя на 7 май от 12:00 часа пред паметните стели на ДНА.

„Безсмъртен полк” е обществена акция, която се провежда в Русия, а напоследък и в други държави. За първи път се отбелязва през 2012 година в руския град Томск. На следващата година се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града, в седем страни по света. Периодично се засилва интересът към това събитие, като през 2015 година „Безсмъртния полк” марширува в 15 държави. В България за първи път подобни чествания се провеждат на 9 май 2016 година, по повод 71- годишнина от края на Втората Световна война.

В този ден участниците в акцията преминават по улиците на градовете с портрети на своите предци, които са взели участие във Втората Световна война, а всички участници са закичени с „георгиевски ленти”. Самата лентичка е двуцветна – черно и оранжево. Черният цвят е символ на дима, а оранжевия на огъня. Тези лентички се поставят на дрехите в знак на уважение, памет и солидарност към героично загиналите участници във Втората Световна война.

В Самоков също отбелязваме делото на „Безсмърния полк”.  Като първият опит е направен през 2015 година. Но по –сериозно това се случва от май 2016 година. Честването става пред паметните стели на ДНА. Тази година то се проведе на 7 май/ неделя/. Като всички участници – около 25 души се бяха подготвили с портрети на свои близки хора, дейци във Втората Световна война. Имаше „георгиевски ленти”, които всички присъстващи закачиха на реверите си в знак на уважение. Най-младият участник в инициативата беше 6-годишната Алекс, а най-възрастният беше на 86 години.

 

 

 

 

 

„В Самоков почитаме „Безсмърния полк” за трета година. Първата година, когато се честваше 70 – годишнината от края на Втората Световна война ние успяхме да съберем само три портрета на участници в нея. Ето защо през 2016 година смятаме събитието за официално проведено в Самоков, защото успяхме да съберем повече портрети на родственици. А тази година са повече от миналата. Искаме да добавяме повече и повече. Идеята ни е догодина да включим повече самоковци и да почетем по някакъв начин имената, изписани на стелите на Военния клуб в града. В събитието дейно участва и Руски клуб – Самоков, който винаги подкрепя всички инициативи, провеждани от „Малахит” и съм им безкрайно благодарна, че в този важен момент бяха заедно с нас”, обясни председателят на клуб „Малахит” Марина Шуманова.

Всички, дошли да почетат паметта на „Безсмъртния полк” поднесоха цветя и си направиха снимки за спомен. Желанието им е догодина събитието да премине в  по-голям мащаб.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close