ИсторияОбща категорияОбществоРегионалниСамоков

С гръм на черешово топче, факелно шествие и патриотичен концерт отбелязахме 3 март в Самоков

Анна Манова 

Патриотично беше отбелязан националният празник в Самоков. Началото на тържествената програма беше дадено в 18:00 часа с факелно шествие. За втора поредна година в Самоков се организира патриотично шествие, в което се включват ученици от различни училища, носещи лика на българските патриоти и борци за национална свобода, заедно с граждани, развяващи трикольори и съпровождани с патриотична музика. Имаше и по един трикольор, който беше закачен на реверите на  участниците в шествието. В пешеходното шествие се включиха още общинско ръководство в лицето на кмета Георгиев, зам.-кметовете Кленова и Сайменов, секретарят на Общината Вангелова, народният представител Р. Стойчев, архиерейският наместник отец Колев и духовенството. Допълнителна празничност на събитието привнесоха гвардейците от ПТГ „Никола Вапцаров”. Различното тази година беше началото на шествието, което започна от Девически манастир „Покров Богородичен” и продължи по павираната улица цар Борис III, през площад Захари Зограф, а финалът му беше пред читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”.

Множество самоковци се включиха в празничния ритуал, за да отбележат 140 години от Освобождението на страната ни. Начело бяха хайдутите от Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода”, разделени на две групи – едната бяха яхнали коне и носеха гордо българския трибагреник. Другите бяха подготвили оръжията, които по-късно „разцепиха” въздуха на центъра на града. Още по-голям заряд и тържественост на факелното шествие дадоха музикантите от фанфарния оркестър към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, под ръководството на г-жа Даниела Георгиева, които водеха колоната от хора под звуците на “Ботев марш”. Цялата улица ехтеше от прииждащото шествие. Факлите осветяваха пътя, а българското знаме се вееше от всички страни и се сливаше в едно неописуемо единство. След тях се редяха портретите на хан Аспарух, Ботев, Левски, Паисий, намерили своето място в ръцете на своите горди потомци на същия този народ, за който българските герои са дали живота и делото си. А зад цялата тази патриотична картина оставаше заснежената и величествена Рила планина – прекрасен пейзаж и ням свидетел на отбелязването на празника.

Огънят, знамето, портретите и фанфарният оркестър се отправиха към центъра на града. Междувременно още хора се присъединиха към празника. На площад Захари Зограф гръмна черешовото топче и мирис на барут изпълни въздуха. Наред с това се усещаше и едно по-особено чувство на национална гордост и на единство. Минути след това шествието се отправи към салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”, където присъстващите имаха възможността да се насладят на специално подготвената за случая празнична програма. На сцената се наредиха учениците, носещи портретите на българските национални герои. Беше издигнат българският трикольор. Те дадоха началото на тържествения ритуал. Препълнената зала стана на крака в знак на уважение и почит. Бяха припомнени моменти от славното минало на страната ни. След това водещата  Ралица Стоянова даде думата на кмета Георгиев.

„Там, на Шипка, се ражда свободата. На връх Шипка опълченците ни не отстъпиха пред вражеските куршуми, пред жаждата и непоносимата жега. В епична битка с турските орди на Сюлейман паша българските опълченци с вяра и себеотрицание показаха, че когато сме заедно и сплотени, ние българите сме огромна сила. 3 март 1878 година не е просто историческа дата, тя е краят на баташките клади, краят на отнетите за еничари деца, краят на избитите хайдути и на майчините робски сълзи. И свободата е идвала ден, след ден чрез саможертвата на велики герои. Днешният празничен ден означава отговорност към историята, съвременността и бъдещето на Отечеството. Ние сме потомци на велики българи и такива трябва да останем. Всяка година на 3 март, ние отново преосмисляме свободата като ценност и свещен завет. Този завет трябва да предадем на поколенията”, каза пред присъстващите градоначалникът.

Ралица Стоянова припомни, че тази година отбелязваме и годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Съществуват предположения, че Дяконът е обичал да пее, дори последните му думи пред черното и страшно бесило също били под формата на песен. С нея започна своите изпълнения трио „Дилижанс”, които дадоха началото на концертната програма. Изпяха още „Хубава си, моя горо”, Заклинание” и „От векове за векове”, които предизвикаха аплодисментите на публиката.

Кулминацията на патриотичната програма беше участието на МФГ „Огражденска четворка” и ансамбъл „Гайтан”. Те представиха фрагменти от историческото минало на народа ни. Наред с това се редуваха красиви български хора и песни. По този начин самоковци отбелязаха 140 години от Освобождението.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close