Култура

С букет от музика и стихове гимназистите от ПГ “Константин Фотинов” посрещнаха в аванс 1-ви октомври

Анелия Балабанова

Импровизиран, вълнуващ и затрогващ. Такъв беше концертът, организиран от учениците и ръководството на ПГ „Константин Фотинов” по повод 1-ви октомври – международният ден на музиката и поезията. Миг от вечността, който те откъсва от действителността. Поднесеният музикално-поетичен рецитал се оказа приятна изненада за всички присъстващи в салона на Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”. На сцената се изявиха много от талантите на училището. Още в самото начало чаровната Криси Недялкова предизвика бурни аплодисменти с изпълнението на „Лалугер” от Бетовен. Стихове от Надежда Захариева, Недялко Йорданов и Дамян Дамянов, които прозвучаха в изпълнение на Димитър, Вики и Александрина и Деа разчупиха музикалния фон. „Травиата” от Верди и руската „Катюша” внесоха игриви нотки и настроение в публиката.

Така неусетно дойде ред и за специалните гости – Велислава и Георги Георгиеви. И до днес изключителните музиканти пазят в сърцето си спомена за родния Самоков. Проф. Георгиева специализира в курсовете по пиано на проф. Вера Горностева във Ваймар (Германия), при Роберто Сидон (Швейцария) и в Московската консерватория. Брат й – Георги е дългогодишен музикант, оркестрант. Двамата поднесоха кратка програма от различни стилове, поздрав към присъстващите. Букет от ритъм, мелодия и хармония, в който виртуозите бяха включили произведения от началото на 17,19 и 20 в.

1 октомври се отбелязва като Световен ден на музиката в 120 страни. Празникът се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. Музиката е универсалният език на човечеството и пожеланието по повод предстоящия празник е да звучи повече красива и стойностна музика. Ефектът е двойно по-голям ако в допълнение има и лирични стихове.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close