ОбществоРегионалниСамоков

Състави от  Доспей и Говедарци се представиха във фолклорния фестивал „Празник на музиката“ в село Железница

„Самоков 365“

Самодейните състави от самоковските села Доспей и Говедарци взеха участие във фолклорния фестивал „Празник на музиката“, който се провежда в село Железница.

С тридневна празнична програма софийското село Железница ще отбележи традиционния си празник „Успение Богородично“. Фестивалът „Празник на музиката“ се провежда за втора поредна година и е съчетан с традиционния събор. Начало на събитието бе дадено със слово от кмета на селото Дойчин Сремкин. Той подчерта, че в трите фестивални дни се очакват различни музикални изпълнения и гост изпълнители. Фолклорната програма бе открита от внучките на певицата Гуна Иванова Ива и Велислава Костадинови вчера.

Участие в програмата взеха и самодейните състави от самоковските села Доспей и Говедарци.  От Доспей се представи Женската певческа група „Росна китка“ към НЧ „Отец Паисий – 1910“, с ръководител Елена Ковачка и акордеонист Иван Машов. A от Говедарци взеха участие Женската певческа група и Мъжката певческа група, под ръководството на Спаска Костова – секретар на НЧ „Христо Ботев – 1928“ и отново с акордеонист Иван Машов.

„Благодарим за поканата на председателя на Народно читалище „Пробуда – 1926“ – село Железница Диян Младенов, който лично ни покани да вземем участие. Надяваме се добре да сме се представили и този път, благодарим и за грамотата за участие“, споделиха участниците от Доспей.

Председателят на НЧ „Пробуда – 1926“, с. Железница Диян Младенов подчерта, че празничната програма и през трите вечери започва от 19:00 часа. В последната вечер от празника специален гост ще бъде Белоградчишкият епископ Поликарп, а през деня в местната църква ще бъде отслужен празничен водосвет и раздаден курбан за здраве по случай храмовия празник на селото. Председателят Младенов посочи, че в последната вечер програмата ще продължи до по-късно, поканени са сръбски и български изпълнители, които да закрият фестивала и събора.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close