Боровец

Съседите – гърци, турци, сърби, македонци избират дестинация Боровец

lubaСъотношението българи – чужденци е 60% на 40%

Анна Манова

Традиционно, когато настъпи новият зимен сезон, се откриват много възможности – за едни курортът е място за препитание или начин да развият своя бизнес и да „закърпят” положението за няколко месеца, а за други – това е място за отдих и възможност за пълноценна почивка в близост до красивата рилска природа. Тези, обаче, които са ангажирани изцяло в туризма си задават едни и същи въпроси и се справят с едни и същи проблеми почти всеки сезон.

За това какво предлага на своите гости Боровец, напасва ли се спрямо търсенето от страна на туристите, прави ли се необходимото, за да бъде курортът една привлекателна туристическа дестинация както за чужденци, така и за свои, и къде в тази пъстра картина от въпросителни е самоковецът като турист или само и единствено работеща ръка, едно интервю пред „Самоков 365” с Люба Кленова – маркетинг директор на Бороспорт АД, собственик, оператор и инвеститор в ски и друга планинска инфраструктура на к.к Боровец.

 

Когато се каже Боровец, каква е Вашата първа асоциация?

 

Името на курорта не е случайно. Боровец е известен в България и в чужбина с писти, “обгърнати” от иглолистни дървета – уникална красота, която не се среща често по другите ски курорти и се цени от нашите гости. Англичаните винаги го изтъкват в описанията си на курорта в социалните мрежи. Втората асоциация, за която туристите говорят е, близостта на хотелите до пистите – как буквално може да се прибереш на ски до вратата на хотела. Това също се цени от гостите на Боровец. И третата много важна асоциация е добрият баланс между цените и качеството на услугите. Боровец редовно заема едно от първите места в тази категория на международните класации между европейските ски курорти.

 

Как започна новият сезон 2014- 2015 г.? Чуха се мнения, че официалното откриване на 13.12.14 г. не е било това, което се очакваше?

 

Традиционно направихме един снежен празник с много наситена фолклорна програма, игри за малки и големи, кулинарна изложба, както и изпълнения на млади музиканти и певци, като кулминацията беше концертът на Стунджи и Елица. За съжаление,нямаше възможност да се карат ски. Липсата на естествен сняг и високите температури не ни позволиха да отворим ски зоната. Именно тук се получи разминаването и не успяхме да постигнем планирания ефект.

 

Каква е беше заетостта в курорта през празничните дни? И бихте ли направили съпоставка с изминалия сезон?

 

Заетостта на курорта по време на коледните и новогодишни празници бе на 100 %. За Коледа отчетохме ръст на български туристи спрямо миналата година от 100%, а за новогодишните празници това увеличение бе 34%. В сравнение с миналия сезон като цяло се очертава ръст от около 5% при посещенията досега и според прогнозите до края на сезона. Отчитаме засилен интерес от страна на туристите от Балканските държави – 80% ръст при туристите от Гърция, Македония – 100%,  Сърбия – 120%, Турция – 200% ръст. Туристите от Великобритания, Румъния и Израел остават на нива от миналата година. Сериозен спад се наблюдава при посещенията от страна на руски и украински туристи по известни причини, валидни не само за Боровец.

 

Алтернатива ли са полудневните карти и нощното каране за любителите на зимните спортове?

 

Полудневните лифт карти – сутрешни и следобедни, определено предоставят възможност за по-голяма гъвкавост и по-добро планиране на времето на туристите-скиори и сноубордисти. Популярни са особено сред семействата с деца, при които единият от родителите има възможност да кара едната половина от деня, другият – другата. Нощното каране е много удачна алтернатива за най-запалените скиори и бордисти, които идват да карат през седмицата след работа. Този сезон увеличихме броя на пистите за нощно каране в ски център “Ситняково”и сега дори начинаещите  скиори могат да се възползват от него.

 

Предлага ли Боровец на своите гости някакви нови атракции тази зима?

 

Наред с наложилите се вече забавления като: конна езда, разходка с факли, моторна шейна, разходка с файтон, предлагаме и различни видове екскурзии по желание на клиента, както и съвсем отскоро въведохме тандемни полети с парапланер от “Маркуджик” в посока Бели Искър. Календарът на спортните събития също е много интересен, особено в  областта на фристайла – стил, в който Боровец е пионер и се налага като водещ курорт на Балканите. На 24 януари най-доброто от градската среда ще бъде пренесено на Боровец, където ще ви смаем с уникално трасе на Промо Парка срещу хотел “Рила”, който ще се превърне в  арена за „игра“ на елита на българската и европейска сноуборд фристайл сцена. В средата на февруари ще се проведе DC Big Spin – друго много атрактивно състезание за скокове, а между 19 и 22 март Боровец ще бъде домакин на Държавното първенство по Slopestyle & Big Air. С две думи: супер наситен сезон с много адреналин и емоции в по-екстремния сегмент на снежните спортове – фристайла.

Какви туристи, като националност, избират Боровец за своята туристическа дестинация? А българи има ли?

 

Основния туристически контингент от чужбина продължават да са туристите от Великобритания и Ирландия с 30-процентен дял. Увеличен е интересът от Балканските държави, а значителен ръст бележат и българите, което много ни радва. Съотношението чужденци българи е 60% на 40%.

 

Колко средно струва за един българин една двудневна почивка на Боровец плюс ски екипировката?

 

През декември и март – нощувка със закуска, екипировка и лифт карта  струват 125 лева.През високия сезон: януари и февруари – нощувка със закуска, екипировка и лифт карта са около 140 лева.

 

Има ли промяна в цените за лифт картите?

 

Няма промяна в цените. Дори сме се постарали тази година да предложим по-голяма палитра от карти и съответно по-голям избор за гостите:  към еднодневната, 3-дневната и 7-дневната карта, добавихме 2-дневни, 4-дневни, 5-дневни, 6-дневни лифт карти и лифт карта за 6 непоследователни дни, която може да се ползва по време на целия сезон.

 

Мит ли е Боровец за самоковци?

 

В никакъв случай. Стараем се да не е така. Известно е, че курортът Боровец предоставя поминък на много от жителите на Самоков, а „Бороспорт” е най-големият инвеститор в региона. Осигурили сме различни възможности за каране през деня, както и нощно каране, и различни видове карти, за да могат хората да имат по-голям избор и да намерят оптималния вариант според бюджета си. И най-важното, през последните 10 години наш приоритет е да стимулираме здравословния начин на живот и да осигуряваме оптимални условия за масово спортуване и активни занимания на открито за децата на Самоковския регион. С две думи, искаме да върнем децата и учениците в планината. По програма за обучение на деца от детските градини сме обучили 100 деца от самоковските детски градини, като сме осигурили за наша сметка ски учители, пълна ски екипировка и ползване на детския ски парк “Борокидс”.По програма “Научи се да караш ски” през 2013г. сме обучили 473 ученика от 7 училища в 4-дневни курсове на обучение, а през миналата година обучихме 456 ученика от 6 училища. „Бороспорт” осигурява безплатен топъл обяд на обучените деца в стола на х-л “Рила” през зимния сезон. Осигуряваме ежегодно за състезателите безплатни лифт карти на всички спортисти от местните ски клубове, провеждащи тренировъчен процес в Боровец – “Чамкория”, “Боровец”, “Бороборд”,  “Рилски скиор”, “Рилски ски скачач“. Осигуряваме безплатни лифт карти през летния сезон и за местния велоотбор “Боровец”.

 

Ако трябва да поставите в топ 3 Боровец, Банско, Пампорово как ще ги подредите и защо?

 

Определено имам пристрастия към Боровец. Родена съм в Самоков, от дете карам по пистите на курорта и обожавам Рила. Без обаче да отдавам значение на личните си предпочитания и от гледна точка на професионалист в сферата мога да твърдя, че и трите курорта направиха много през последните години. Инвестициите са осезаеми, нивото на предлагане е в пъти по-добро, услугите са целенасочени и ефективни и се вижда, че фокусът е насочен изцяло към клиента и неговите нужди. И най-вече категорично мога да кажа, че конкуренцията между трите големи курорта е много здравословна. Непрекъснато се сравняваме с другите и се стремим да покажем на нашите гости, че Боровец е най-доброто място. Всяка похвала в социалните мрежи ни радва, всяка забележка ни кара да се вгледаме самокритично и да работим още по-усилено, за да удовлетворим нашите гости.

Има ли Боровец добра реклама?

 

Правим много, но още много може да се желае. Особено на държавно ниво – необходими са сериозни инвестиции в целенасочена, постоянна и правилно таргетирана реклама според характеристиките на различните държави и пазари. Става дума за реклама не само на курорта Боровец, но най-вече на България като ски дестинация. Големите състезания също помагат за популяризиране на курорта в международен мащаб. Миналата година Боровец се върна на тази сцена с една много успешна Европейска купа по слалом и гигантски слалом за мъже, която, според всички участници и ФИС, беше на световно ниво като организация и подготовка на писта “Попангелов”. Ще продължаваме в тази посока – още европейски купи, и скоро, надяваме се Световна купа. Имаме планове да заработим по-активно и в сътрудничество с Община Самоков с цел популяризиране на Боровец като целогодишна туристическа дестинация.

 

С какви трудности се сблъсквате всеки сезон и за какви са взети мерки?

 

Най-големият проблем през последните години са недостатъчните мощности ток. Това ограничава възможностите за изкуствено заснежаване. Въпреки това тази година удвоихме съоръженията за производство на технически сняг и осигурихме заснежаване на ски център „Ситняково”.  Удвоихме и броя на оръдията за сняг, но когато правим сняг, се налага да прилагаме чудеса от еквилибристика, за да не претоварим мрежата на курорта, и това затруднява работата ни неимоверно.

За догодина искаме да осигурим изкуствено заснежаване и на писта “Ястребец 1”, но ще трябва да се осигурят допълнителни електро-мощности за курорта и засега не сме намерили адекватно решение от страна на електроснабдяване.

 

Какво мислите за зимния и летния туризъм тук на местна почва? Какви са  принципните прилики и разлики?

 

Боровец е целогодишен курорт. През последните пет години направихме инвестиции и в летните атракции и забавления и летният сезон скоро ще се изравни по активност и туристически посещения със зимния. В Боровец постоянно следим тенденциите в развитието на зимния и летен туризъм в глобален мащаб и се стараем да сме актуални. През лятото създаваме условия за практикуване на различни видове спорт – маунтин байк, въжен град, водни спортове, конна езда, планинско катерене и турове, парапланеризъм. Предлагаме редица услуги свързани с преходи и игри на открито, както за големи, така и за малки. Все по-търсени са и нашите предложения за тиймбилдинг към корпоративните клиенти.

Организираме редица събития в курорта с акцент върху фолклора и местните традиции, кулинарията, занаятите и музиката, спорта. През последните години Боровец доказа, че е все по-предпочитано място и за летен туризъм.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close