ОбществоРегионални

Съкровища от раклата на баба разкриха в Сарафската къща читалищата от Бели Искър, Мала църква и Говедарци

Анелия Балабанова

Съкровища от раклата на баба показаха в Сарафската къща. Родолюбива инициатива на НДФ „13 века България” е да представя красиви традиции от самоковско. Този път те бяха свързани с моменти от бита, характерни облекла и ръкоделия от три самоковски села – Мала църква, Бели Искър и Говедарци. Уредникът Марияна Лобутова благодари на читалищните колективи, че са се отзовали на поканата.

Ръководството на НЧ „Стойне Ангелов – 1932” в лицето на председателя Диана Терзийска бяха поканили специално двете създателки на музейната сбирка – Теменужка Маринкова и Олга Китина, за да разкажат подробности. Олга Китина представи съкровищата от изложбения кът и припомни неговата история.  Сбирката съществува от  2008 г. и е създадена с помощта на дарители. Появата на читалищната експозиция съвпада с три важни събития – Коледа, отбелязването на 70години от построяването на читалищната сграда и 30 години от първата пиеса. Определено предизвиква интерес от желаещи да се докоснат до миналото. Жените от Бели Искър отправиха своя музикален поздрав към публиката с песента „Два са млади залибиле”.  Такъв имаше и от самодейците към женската фолклорна група от читалище „Свобода – 1940” – с. Мала църква с ръководител Елка Любенова, които изпълниха „Яна турчин лъгала”.

Организационният секретар на читалището в Мала църква Елка Станчова очерта най-характерното затова, което те бяха донесли, за да покажат. Акцентира върху това, че колкото и да еднакви, толкова са и различни облеклата и предметите от бита в селата от Искровете. Автентични женски и мъжки одежди представи НЧ „Христо Ботев – 1928” – с. Говедарци. Сред гостите беше кметът на най-голямото самоковско село – Георги Шуманов. Красота и изящност, сътворена от сръчните ръце на самоковката изпълниха Сарафската къща във вторник вечер. Уникален експонат  и своеобразно творение на изкуството представляваше една от носиите, която беше ръчно рисувана. Въпреки времето тя е успяла да се запази и съхрани в почти автентичния си вид. Разходката из миналото с историите от раклата на баба ще продължи и с другите читалища в самоковско. Настоящата изложба може да бъде разгледана до 28 май.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close