Обща категория

СУ „Никола Велчев” обраха наградите от „Не се гаси туй, що не гасне”

 Самоков 365

Единадесетото издание на Националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне” има своите победители. Отличените самоковски представители получиха своите награди на официална церемония в Сарафската къща.  И през тази година проявата стана факт благодарение на Национално Движение Русофили, Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Двореца на децата – София  и Международния обществен „Российский фонд мира”. Конкурсът отново е включен и в Националния календар на образователното министерство за изяви по интереси на децата  и учениците за учебната 2016/2017 г., като този път поводът беше 180 – годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и 140- годишнината от началото на Руско-турската Освободителна война. Хубава традиция във времето се превърна участието на самоковските ученици в националния конкурс, както и наградите, които всяка година успяват да спечелят. Техните преподаватели и Руският клуб в Самоков са с неизменна заслуга за това.   Заслужена радост и повод за гордост имаше и този път.

Валентина Клисарска – 11 клас от ПГ „Константин Фотинов” с реферата си „ Космически изследвания. Принос на български учени в космическите програми” зае почетното първо място в категорията 9-12 клас и получи една от петте най- големи и желани награди – ще пътува до Москва. В категорията 5-8 клас шестокласничката от ОУ„ Димчо Дебелянов”, с. Говедарци Теодора Шуманова с есето си „ Пред портрета на Левски” също е най- добра от всички българчета писали есета, а седмокласникът от СУ „ Никола Велчев”  Даниел Костадинов   с презентациите си „ Руско-турска война / подготовка на войната /”  и  „  Васил Левски  1837 – 1873 г. ” в същата категория – 5-8 кл. заема второ място, едно също много високо постижение, особено като се отчете факта, че презентациите тази година  бяха най-много – три, четири пъти повече от останалите работи. И още – сред  отличените 15 български преподаватели, научни ръководители при разработките също има и самоковско присъствие – г-жа Галя Попова от СУ „Никола Велчев”. Едно също напълно заслужено отличие, тъй като от три-четири години най-активно включващо се в конкурса училище е Спортното, със своите възпитаници ученици и спортисти, които и сега са най- много 16 от общо 19 участници. А Галя Попова е неизменният ръководител през това време.Четиримата получиха своите награди  на 27 май на закриването на конкурса на национално ниво в Руския културна-информационен център -София.

Организацията тук на място досега е била и продължава да бъде грижа на Руския клуб със съдействието на Община Самоков. Всеки от наградените получи малка картина в рамка с красиви и исторически кътчета от Самоков, малък глобус с пожелания да  пропътувате истинското земно кълбо надлъж и нашир и в действителност, и още – стилни руски стакани за чай. Най-много участници и съответно призьори имаше от СУ „Никола Велчев” – общо 16. Заслужено признание получиха и техните ръководители – Галя Попова, Силвана Оцетова и Ваня Стойчева. Седмокласничката от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” Ивет Пенова получи награда за презентацията си „Перспективи за развитие на туризма в Боровец”.

„Не се гаси туй що не гасне” е прозрял и написал Вазов. Радващо е, че толкова години по-късно пламъкът на познанието все още свети ярко.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close