ОбществоРегионалниСамоков

Сурвакарска група от Радомир прогони лошите сили в Самоков на Сирни Заговезни

Анна Манова

Множество самоковци се събраха на пешеходния мост на входа на парк „Лаго”, за да станат част от традиционното честване на празника Прошка в града. За четвърта поредна година той се организира именно на това място, където се прави общоградската купа.

Изненада за присъстващите беше участието на сурвакарската група от Първи борчески квартал на Радомир. Тя е създадена през 2014 година и за първи път гостува в Самоков. Звън на чанове, кукери и развети български знамена посрещнаха самоковци, прииждащи от различни страни. Минути преди да бъде запален големият огън групата от Радомир изигра сценка, свързана с благославяне за здраве, късмет и берекет във всеки дом. Традиционно в обичая участие взимат мъже, които са пременени в женски одежди и роли. Задължително е присъствието на невеста, младоженец, свекър, свекърва и поп. В случая годежари бяха дошли да искат хубава мома от нашия край и са се спрели на девойка от самоковското село Говедарци, която е искана още от Доспей до Радомирските села. А поп ги венчава и благославя да имат много деца и да прославят рода.

 

След това дойде ред на паленето на огъня. Ръководителят на групата от Радомир даде думата на кмета Георгиев. Градоначалникът по традиция поиска прошка от всички присъстващи за онова, което не е имал време да свърши, или е обещал и не го е сторил. Той подчерта, че е хубаво да се спазват традициите, които сме наследили от нашите предци и подчерта, че подава ръка за прошка. Георгиев заедно с ръководителя Ампов запалиха огъня.

Купата освети цялото пространство, а вятърът я направи още по-внушителна и бързо разгаряща се. Хората побързаха да си поискат прошка едни на други и да се поздравят за празника. Голяма част от присъстващите се хванаха на хубаво българско хоро около горящия огън.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close