Култура

Субсидии за читалищата

chitalishteЗоя Станкова

През изминалата седмица в Община Самоков се проведе среща, на която се разпредели държавната субсидия и в която се включиха представителните лица на всички читалища на територията на Общината.

На срещата стана ясно, че няма увеличение спрямо миналата година и субсидираната численост на читалищата остава, каквато е до момента, а именно 50 субсидирани бройки. Като паричната численост на една субсидирана бройка възлиза на сумата от 6400 лв.

По време на дискусията в залата и самото разпределяне на общинската субсидия стана ясно, че с по три и половина щатни бройки ще са Народно читалище „Младост-2003” и Народно читалище „Христо Ботев” – село Говедарци. С по две щатни бройки са читалищата в селата – Белчин,  Доспей, Драгушиново, Клисура, Маджаре, Радуил и Широки дол.  Останалите петнадесет читалищa ще са с по една щатна бройка. Половин щат ще бъдат само Народно читалище „Светлина” в Самоков, читалището в Ново село, както и Народно читалище „Любословие-2009”, което получава допълнително 3000 лв.

Допълнителни средства ще бъдат дадени на Читалище-паметник „Отец Паисий-1859” за двата фестивала, които организира – фестивал на старата градска песен и театрален фестивал „Театър без граници”, на читалището в Говедарци за фолклорния фестивал „Дар от природата” , на читалището в село Драгушиново за Чакъровите тържества, на читалището в село Радуил за Бобфеста, на читалището в Бели Искър за „Празник на рилския зелник”, на Народно читалище „Любословие-2009” и Народно читалище „Просвета-1939”, село Марица за новосъздадени групи.

Общата сума възлиза на 347 хиляди лева за 25-те читалища на територията й, като най-голяма субсидия получава Читалище-паметник „Отец Паисий-1859.

През тази година своите годишнини ще отбележат няколко от читалищата в Община Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close