ОбществоРегионални

Стотици самоковци излязоха на протест срещу цената на водата

Самоков 365

Стотици самоковци излязоха на мирен протест пред ВиК, с който да изразят несъгласието си срещу високите цени на водата. Припомняме, че от 1-ви ноември тя се покачи драстично с близо лев – от 1.55 на 2.59 лв.  с ДДС за кубик. За готвения от ВиК дружеството предколеден подарък самоковци разбраха случайно от сметките, които се заплащат на две бележки.

От името на протестиращите  – Мария Галчева и Екатерина Василева поискаха няколко основни неща.  На първо място отговор от експлоатационното дружество относно формирането цената на водата – загуби, отвеждане на отпадните води и пречистването им. Също така да се обясни методологията и компонентите, участващи във формирането на крайната цена на водата, както и да бъде назначена работна група от специалисти под контрола на Община Самоков, която да следи и изисква от експлоатационното дружество да спазва стриктно обявяваните капиталови вложения за текущи и аварийни ремонти, изграждане на нови мрежи и съоръжения в сектора на ВиК и пречистване на водите на територията на Община Самоков. „Ще искаме отчет за качеството на подаваната вода, състоянието на водовземните съоръжения  и довеждащите водопроводи,включително и за напорните резервоари на територията на Община Самоков, отчет на инвестираните капитали по отношение на ремонт и изграждане на нови ВиК мрежи, както и тригодишен отчет от експлоатационното дружество за вложените капитали по аварийни и текущи ремонти” – заявиха те със заканата, че нещата няма да спрат дотук.

„Инвестираното и закупеното като части, предоставени на ВиК дружеството е от парите на самоковци” – обърна се към присъстващите кметът Вл. Георгиев, подчертавайки, че хората са особено чувствителни по отношение на водата. „Самоков да си има Общинско ВиК и да не е включено изобщо към „Софийска вода” АД. В миналото имаше такива постъпки, но някои хора се поблазниха и затова днес сме на това положение” – сподели мнението си Ангел Маринов, който също беше в редиците на протестиращите. По време на гражданското недоволство се появиха Никола Нитов – началник на „ВиК” – София ЕООД и ръководителят на местния клон Ивайло Добруджански, за да дадат обяснение за случващото се. Разработеният от нас бизнесплан беше внесен в Общинските съвети на общините от Софийска област, КЕВР и Асоциацията. За съжаление Асоциацията не можа да се събере, направи кворум и разгледа този бизнесплан, за да даде своето становище пред Комисията” – коментира Никола Нитов. На няколко пъти той подчерта ВиК е аварийно дружество и голямата част от акумулираните средства отиват именно в това направление.

Припомняме, че областният управител Илиан Тодоров, който е председател на Асоциацията по ВиК за София област атакува вдигането на цените на водата в административния съд веднага след решението на КЕВР. Със свое изявление от началото на тази седмица той поиска КЕВР да поеме отговорност за по-високата цена на водата в Софийска област и да обясни защо пренебрегваинтереса на гражданите на областта. Това, което беше постигнато по време на протеста е исканията да бъдат обобщени в официален документ. Кметът Георгиев обеща съдействие от страна на Общината те да бъдат изпратени до Министерството на регионалното развитие и останалите отговорни институции. Ако няма резултат самоковци се заканиха за нови протести. Междувременно призоваха водата да не се плаща и поставиха срок до 31-ви януари 2020 г. да има някакъв резултат.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close