Самоков

Стартира интеграционният проект „Традицията живее чрез нас” на ОУ „Авкс. Велешки”

Анна Манова

%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-2

На 28 октомври официално беше даден старт на интеграционния проект „Традицията живее чрез нас”, спечелен от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Той е към Център за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Неговата продължителност е 9 месеца, като в тях влизат и ваканциите. А стойността му възлиза на сумата от 8330 лв. В него участие ще вземат общо 46 ученици и 15 родители. Ръководител на проекта е Даниела Трохарова.

Основната цел на „Традицията живее чрез нас” е да се утвърди културното многообразие на етническите малцинства като обща ценност, да се създаде среда на толерантност между деца от ромски и български произход. Както и да се повиши интеркултурната компетентност на учителите за работа в мултиетническа среда. Да се задържат в училище децата от малцинствен произход чрез извънкласни и извънучилищни форми. За целта са създадени три клуба, съответно с трима ръководители – Милка Кощрова, Славея Петрунова и Елена Гривева.

%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82

Клуб „Аз, ти, той – ние сме специални” ще бъде под ръководството на Милка Кощрова. В него децата ще имат възможността да се запознават с историята и традицията в Самоков, поднесени във формат, съобразен с нуждите на учениците със специални образователни потребности, чрез иновативни подходи. Учителката по български език и литература Славея Петрунова ще бъде отговорник на клуб „Фолклорен калейдоскоп”. В този клуб учениците ще изучават историята, бита и традициите на етносите в Самоков, в който от години съжителстват българи, роми и каракачани. Децата ще изучават празничния календар на българи и роми, в търсене на обединяващото в традицията. Ателие „Дъга”, под ръководството на Елена Гривева, ще се погрижи децата да развиват креативността си чрез интеркултурното наследство.

На старта на проекта, който се проведе в училището, директорът Ирена Коцева каза следното: „Темата за ромите е доста чувствителна, но ние трябва да се научим да бъдем толерантни помежду си. Голямо е желанието на децата да участват в ателието и клубовете”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close