Регионални

Спортен лагер за деца с двигателни затруднения се проведе в Самоков (+ВИДЕО)

Анна Манова

В края на месец август / 25-29.08.17г./, в Самоков се проведе спортен лагер за деца, които имат двигателни затруднения. Главен организатор е сдружение „Спина бифида и хидроцефалия – България”.  Домакини на събитието за Самоков са семейство на Виктория и Захари Недялкови, които са планински спасители и членове на сдружението още от самото му създаване. Те са и в основата на инициативата „Към върха”, която дава шанс на хора с двигателни затруднения да изкачват планински върхове.

Това е четвърти подобен лагер, в който се включиха 17 деца на  възраст между 1 – 14 години от различни точки на страната – Варна, Русе, София, Перник, Димитровград и Самоков, които са диагностицирани със спина бифида и хидроцефалия. В рамките на няколко дни, децата съвместно със своите родители, имаха възможността да разгледат множество обекти, които се намират в непосредствена близост до Самоков. В програмата на летния спортен лагер беше включено посещение на двореца Царска Бистрица, на Цари мали град, разходка по еко пътека на Бели Искър и Меча поляна /под Мальовица/, плаване с лодки по язовир Искър, качване с кабинкова въжена линия до връх Ястребец, включени бяха още арт ателиета и няколко специални гости. Първите гости бяха  двама младежи, които също са с двигателни затруднения, но благодарение на екипи на Планинска спасителна служба и инициативата „Към върха” са имали възможността да сбъднат една своя мечта – да изкачат връх Мусала. Разказите им трогнаха и мотивираха родителите. Другата специална изненада бяха група Дидо и Сашо от Д2, които бяха дошли по покана на сем. Недялкови и изпълниха няколко парчета от репертоара си. А на финала се направиха снимки за спомен с децата и родителите.

„Миналата година изготвихме една презентация, в която показахме как всеки може да заведе детето си на планина. Искахме да вдъхнем кураж на родителите на деца с такива проблеми, че наистина може да се достигне до места, които могат да се сметнат до голяма степен за недостъпни. Всяка година лагерът се провежда на различно място. И след като тази година ние го организираме на местна почва се опитахме да включим много нови занимания и лагерът да бъде на просто спортен, а и планински. Изкачихме децата с КВЛ до връх Ястребец, което е една доста висока точка”, споделиха Виктория и Захари Недялкови. В всичките си подобни начинания сем. Недялкови изхождат от своя опит на родители на дете, което е със спина бифида. Тяхната дъщеря Криси е изкачила множество планински върхове, въпреки по-трудното си придвижване.

Идеята на подобен тип лагери е да събират на едно място цели семейства, които са със сходни съдби, за да обменят опит и да общуват помежду си. От своя страна децата вече се познават и са приятели. „Хубаво е, че имаме тази общност. Така общуваме по-лесно по темите, които тясно ни вълнуват. Децата от своя страна чакат с нетърпение тези спортни лагери. Интересно е, че от кабинета на Омбудсмана проявиха интерес и на гости ни дойде техен представител – г-жа Ева Жечева. Обсъдиха се множество теми, касаещи децата с увреждания. Имахме възможността да разговаряме за трудностите на семействата, и за възможните решения, за да се подобри качеството на живот на децата. Надяваме се, че бъдещите съвместни усилия ще доведат до положителни промени.”, поясни Виктория Недялкова.

Лагерите от този тип се основават изцяло на дарения и на средства от продажбата на календари, мартеници. Тази година летният лагер на сдружение „Спина бифида и хидроцефалия – България“ се осъществи с подкрепата на „Травентурия“ ООД, инициативата „Към върха“, Община Самоков, Национален парк „Рила“, „Бороспорт“ АД, Юлия Банкова – Център Ателие “Николай Шмиргела” Арт терапевтично пространство, дворец Царска Бистрица, х-л „Арена” и рафтинг клуб „Рефлип“.  Организаторите плануват да направят и филм за цялото мероприятие.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close