ОбществоРегионални

Споменът за Левски оживя в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

Самоков 365

С кратка и затрогваща програма учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и техните учители отбелязаха 146-тата годишнина от обесването на Васил Левски. Апостолът на свободата приключва земния си път на 18 февруари /6 февруари по стар стил/ 1873 г., но традиционно датата на неговата героична гибел се отбелязва на 19. Разминаването в датите се дължи на техническа грешка при смяната на Юлианския календар в България. Това дава възможност в два поредни дни да отдадем почит и уважение към българския национален герой.

Името на Левски е било и ще бъде символ на безсмъртие и пример за родолюбие в сърцата на българския народ.Той остава завинаги в историята на страната ни като най-голямата фигура. Неговият плам, вяра в народа и отказ от примирение са мерилото, което вдъхновява поколения българи. Те прозираха и в часа по родолюбие, изнесен в класната стая на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” по инициатива и под ръководството на преподавателите по БЕЛ в училището. Началото поставиха мисли на Апостола, които момичетата и момчетата припомниха. И днес, толкова години по-късно, имаме нужда от дела, а не от думи.

Седмокласниците Венеса Кроснева, Таня Георгиева и Георги Стоилов с помощта на своята учителка Анета Маркова бяха подготвили оригинална презентация с най-важните моменти от живота на Апостола. След тях щафетата поеха петокласниците от „а” и „б” клас със стихове и второкласниците с песни за великия българин. Той продължава да живее в сърцето на всеки един от нас с името на улица, площад или стадион, носещ неговото име. С идеала за чиста и свята република, който ни е завещал и пред който сме длъжници. „Помнете Левски!”, призоваха малчуганите от импровизираната сцена.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close