Регионални

Спешният център ще бъде в отделна сграда, решиха от ОбС

Анна Манова

На 16 септември за трети път на заседание на ОбС беше обсъждана темата с изграждането на Спешен център на територията на Самоков. Основните две становища бяха дали да бъде самостоятелно звено, отделено в двора на болницата или намиращо се вътре в нея както е до този момент, като се обнови допълнително.mbal-2

Припомняме ви, че на юлската сесия председателят на ПК по  здравеопазване и социални дейности д-р Димитър Панев, подкрепен от д-р Филчев, бяха категорични в тезата си, че това е напълно излишно. Те се обединиха около несъгласието си да бъде ваден сграден фонд от МБАЛ – Самоков ЕООД и дарен на Министерство на здравеопазването. Д-р Панев защити тогава своята позиция пред „Самоков 365”, като каза, че спешното звено е далече по-практично да остане в болницата и за удобство на самите пациенти, а и на медицинския персонал. В рамките на лечебното заведение се намира рентгеновата лаборатория и се правят всички необходими изследвания. По този начин лечебният процес придобива цялостен и завършен вид и така трябва да остане. Осигурява се и по-голям контрол.

От своя страна Медицинският съвет  изразяват своята подкрепа за изграждане на Спешен медицински център, който да се намира в двора на самата болница, а не в нейните структури.

obshtina

Темата и полемиките по отношение на Спешния център продължиха и на септемврийската сесия, като д-р Панев защити отново становището си, че най-удачен е вариантът с оставането на Спешния център на 1 етаж в болничното заведение. Прокуристът на болницата д-р Светла Скелина и Медицинският съвет бяха категорични, че сградата трябва да е отделно, за по-лесна организация на работния процес вбъдеще и изградена по европейски проект. Тя получи подкрепа с изказвания от д-р Филчев, Светлана Атанасова и инж. Емил Николов. Обратът в настроенията и вижданията се усети при гласуването – 23-ма бяха „за” отделянето на сградата, 1 „против” и 3-ма въздържали се.

Д-р Панев от самото начало е против изграждането на отделна зала, което доведе и до неговото оттегляне и подаване на оставка като председател на Здравната комисия в ОбС.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close