Седмицата

Снежни приключения в Самоков

Zima2Мария Галчева

“Снегопочистването в Самоков и в района продължава” – каза за “Самоков 365″ Емил Николов от БКС рано в началото на седмицата след почти 48-часов неспирен снеговалеж.  „В момента се отстраняват паднали дървета в Горни и Долни Окол. Затворен заради преспи и навявания е пътят Рельово-Ръжана, като се използва обходен маршрут през Белчин” – добави още той.  Проходимо е през Гуцал, Марица и Радуил, където през почивните дни също е имало затруднения.

Кметът призна, че създалото се положение е усложнено, но добави още: „ Че се наложи да се оказва помощ и на участъците, където чистят фирмите, наети от Агенция пътна инфраструктура. Помощ е изпращана за пътя Самоков – София, пътя за Говедарци. Общината е търсена за съдействие и от ЧЕЗ, за да им се осигури достъп до Ново село, където са паднали осем стълба и няма електричество. От три далекопровода, два са аварирали”. Общината нарочно не е обявила бедствено положение, въпреки тежката ситуация.
Обстановката в Боровец е нормална, доколкото може да се каже.
Беше направен опит за разчистване на пътя Бели Искър Боровец, където се използва високопроходима техника.
Улиците в града също се почистваха, но участъците са стеснени заради големия обем на снега и ще бъдат опесъчавани само най-стръмните участъци.
От Агенция “Пътна инфраструктура” съобщиха, че отново в понеделник временно се ограничава движението по път III-822 Самоков – Ихтиман, поради паднали дървета.

От фейсбук страницата Община Самоков обявиха, че служителите на Общината работели с ротора за почистване на пешеходните зони, дори и през почивните дни. „За съжаление наетите по т. нар. “петдневки” и програмите за временна заетост нямат договорни отношения с Общината и не можеха да бъдат ангажирани през уикенда” – заявяват още те в отговор на упреците, че градът не се чисти.
„Ще търсим компенсация от Държавата за използвания ресурс, с който сме реагирали за осигуряване на помощ за почистване на републиканската пътна мрежа, за отстраняването на паднали дървета, както и за отстраняване на авариите по електропреносната мрежа” се казва още в интернет изявлението.

Имаше регистрирани нарушения в обществения транспорт в селата и в града. Общината по всяка вероятност ще наложи санкции на превозвачите.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close