Слайд категория

Снежана Дамянова: “Ръст на туристи има, въпреки безснежната зима”

snejana damyanovaКраят на зимния сезон е време на равносметки.

Курортите и ангажираните във сферата на туризма този сезон бяха изненадани от липсата на достатъчно сняг. По този начин заложените високи очаквания от около 30% ръст на туристи през сезон 2014 не беше изпълнен. Въпреки това, хотелиерите не се оплакват от липса на реализирани нощувки и от висок брой отказани резервации, напротив те отчитат сезона като успешен, отбелязвайки дори ръст на посещенията от страна на турци, македонци и гърци. Завишил се е и броят на българските туристи, като нивата на английските са се запазили същите.

Как всъщност са се справили с предизвикателствата на безснежната зима и какви са равносметките за изминалия зимен сезон, разказва представителката на „Бороспорт” – Снежана Дамянова.

Каква е вашата равносметка за изминалия сезон?

Получи се един много добър сезон, въпреки капризите на времето. Не очаквахме толкова малко сняг. Слава Богу, имаше ниски температури в края на ноември и началото на декември, които позволиха едно добро заснежаване на централен Боровец и Ястребец, след което през януари продължихме да поддържаме пистите, така че на практика имаше условия за ски през целия сезон. В началото на март отворихме и Маркуджик. Благодарение на големите инвестиции на „Бороспорт” успяхме да поддържаме пистите в добри условия и с възможност за каране дори и сега.

Къде може да се карат ски в момента?

В момента може да се карат ски на писта Ястребец, на Попангелов, Маркуджик 1 и т.нар Бейби влек.

Тази зима се наложи да се прави изкуствен сняг почти през цялото време. Как се справихте? Имаше обвинения към „Бороспорт”, че не използва пълния капацитет на оръдията.

Важно е да се отбележи, че за направата на изкуствен сняг са необходими няколко неща– не само ниска температура, но и определена влажност. Всяко едно оръдие има датчици, които отчитат влажността на въздуха и температурата, а комбинацията от тези два показателя се нарича влажна температура. Тя трябва да има определена стойност, за да може водата, разпръсната от оръдието да замръзне. Така че се преценява всичко от тези датчици и в зависимост от това колко от цялата инсталация може да функционира, се преценява как да се действа в дадения момент. Ако е само едно оръдие, е напълно безсмислено. То нямада свърши никаква работа и ще направи сняг само на определени места, което не е решение.

Може би едно от решенията беше направата на депа?

Да, правили сме. Случвало се е пред „Рила” да правим, където се изгражда „Сноу парк” и при нужда да се разпръсне. Трудно би могло да се направи депо за цяла една писта.

Колко изкуствен сняг е направен през сезона?

Първоначалното заснежаване беше краят на ноември до началото на декември – 300 хил. куб.м сняг. Което е около 130 хил.куб. метра вода или както обичам да казвам, 1000 мегават часа електроенергия или работата на един блок на АЕЦ Козлодуй за 1 час. Съвсем отделно остава използваното гориво и човешкият труд. Това си е скъпо струваща инвестиция. Но продължаваме да работим в тази насока и тази година, като в програмата на „Бороспорт” е заложено изграждане на инсталация в централен Боровец.

Имате ли представа колко туристи са минали през КВЛ тази зима?

Точен брой не мога да ви кажа. Мога единствено да се базирам на данните от хотелите, където се посочва ръст на туристите, спрямо изминалия сезон. Сега дали всички са карали ски или не, това няма как да кажа. Има ръст на македонци, които са поне три пъти повече от миналата година, гърци, сърби и турци също има. Англичаните са в нивата на миналите години, като се е увеличил броят на индивидуалните записвания директно през интернет, а не чрез туроператори. Завишил се е и броят на българските туристи. От тази година въведохме дообедната карта, която не фигурираше до този момент в нашия ценоразпис. В момента тази карта е намалена на 16 лв.

Вие твърдите, че въпреки атмосферните условия все пак потокът на туристите не е спаднал?

Няма повече анулации на резервации от обикновено. Няма отлив. Ръст на туристи е отбелязан, въпреки безснежната зима.

На пистите вече има камери и всеки по всяко време може да „чукне” в нета и да провери какво се случва в дадения момент, има или няма сняг. Туристът все по-трудно може да бъде излъган.

Да, точно така. Има поставени камери, които показват ситуацията в реално време – дали е слънчево, дали има сняг. Тази година въведохме и безконтактния достъп до съораженията, картата се прочита от четеца през джоба. Безспорно това е едно улеснение за скиорите, избягва се опашката, не се махат ръкавици, няма губене на карти.

Какво предстои оттук нататък, след като зимният сезон официално приключи?

На 1 май откриваме Байк парка с подобрени трасета, включително фамилно трасе за по-леко натоварване в ситняковския дял. До средата на юни ще работи четириседалковият лифт „Ситняково експрес”. А от средата на юни ще се включи и кабинковият лифт, след профилактика. Стремим се Боровец да стане целогодишен курорт, през последните години има развитие в тази област. Предлагаме планински турове, въжен град, риболов, конна езда, градина за най-малките – най-различни активности. Заслужава си Боровец да се посещава и през лятото!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close