ЗлободневноРегионални

Слънце за празника на Рила


Лилия Шуманова – председател на читалище „Младост – 2003”

На 4 и 5 август, след дългото дъждовно лято, грейна слънце за празника на планината. Сякаш всичко се отприщи и народът пое към лифта и мусаленската пътека. Дългоочакваният празник на Рила вече обещаваше вълнуващи преживявания за малки и големи.

Още от събота по пътеките вървяха към върха и слизаха хора от различни възрасти и националности. Най-малкият турист, който тръгна към върха беше Иван Димитров от Добрич и само на 1 годинка и половина се бе настанил удобно на гърба на баща си. А най-възрастният Величко Вълчев от сливенската група на ветераните туристи на 90 години. Той беше стигнал пръв и седна до мен, да послуша тиролска музика и да се порадва на хубавия ден,  изчаквайки групата. Преминаха и самоковски туристи млади, водени от нашето момиче – атлетката с много медали от различни големи състезания Изабела Крамарска. Две момичета водачки – А. Търчанова и Йоана Крумова поеха желаещите да се разходят до връх Мусала.

В празничната програма, организирана от читалище „Младост – 2003” се включиха хорът на ветераните туристи при ТД „Рилски турист” и децата от ДМФ „Камбанки” при читалище „Младост”, а в конкурса по рисуване участваха деца от школата по рисуване към читалището, деца-туристи и гости на хижата. Първенците получиха пликове с награди, а за всички останали имаше ламкомства, осигурени от спонсори и ТД „Рилски турист”. Празничен поздрав към присъстващите поднесе председателят на туристическото дружество – адв. Ваня Стефанова.

Имаше много организирани младежи в групи от Велико Търново и София от хотелиерския бранш и Плевен, София, Асеновград – компютърни специалисти. Всички много се зарадваха на песните на децата. Дори потропваха в крак на песента „Марина” в изпълнение на Марина Бочева а на двете с Маргарита в изпълнение на „Катерино, моме” направо зейнаха от удоволствие. Публиката беше доста млада и се радваше от сърце на празника. Само в съботния ден около 3000 души преминаха през планинския маршрут.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close