Седмицата

След протеста – в 7-и квартал няма да има ток

kmetНов протест посрещна четвъртък сутринта в 10.00, когато десетки цигани повторно обсадиха Община Самоков, защото ЧЕЗ са спрели тока им. Този път плътен полицейски кордон и жандармерия не позволиха блокираха на входа на институцията. На среща с кмета дойде народният представител Александър Методиев, заедно с негови хора. Докато течеше срещата бурни възгласи „Оставка!” и „Искаме ток!” разтърсваха целия площад.

Двете страни – кметът и Методиев взаимно отправиха упреци един към друг. Кметът Георгиев беше категоричен, че общинска администрация е направила и прави за 7-и квартал много повече, отколкото се е правило преди, но посочи също, че има огромна сметка, натрупана на общия електромер, поставен там, в размер на около 65-70 000 лева. Той заяви още, че в неговия приемен ден до него достигат сигнали, че пари от хората се събират, но не са постъпили по сметките на електроразпределителното дружество. Освен това, посочи Георгиев, няма как да се издадат удостоверения за търпимост – единственият начин е да се сключат договори за наем на общинска собственост. Това е документът, който е необходим, за да може ЧЕЗ да открие съответната индивидуална партида.

Методиев обвини администрацията, че вече 8 месеца тя не прави нищо по въпроса и не действа експедитивно, на което Георгиев репликира с твърдението, че е необходимо съответно технологично време за изпълнение, предвидено според законовите разпоредби и не скри, че областният управител е спрял решение на ОбС, свързано с програмата за управление и стопанисване на общинска собственост и така допълнително е забавил разрешаването на проблема.

Необходимо е в ЧЕЗ електроразпределение да се подадат заявления за разкриване на партиди, но събирането на такива е започнало преди 1-2 седмица каза още кметът пред медиите.

След сесията на ОбС на 20 март ще се види кога ще се обявят датите на търговете за отдаване под наем на съответната общинска собственост в Махалата.

Кметът решително се обяви против всякакви ексцесии по града и блокиране на пътища и не разреши планираното блокиране на пътя Самоков-София. Това обаче не спря циганите, които след излизането си от площада на града, се отправиха посока кръговото на изхода на града и блокираха движението за около половин час.

През цялото време полиция и жандармерия ескортираха протестиращите

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close