Злободневно

Следновогодишни размисли и страсти

Благовест Коларов

%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80

 

 

 

 

 

Гледах ноемврийската сесия на Общински съвет – Самоков по канал”Рила”. По повод взетото решение за благоустрояване на м.”Ридо”, арх. Клинчева на 2 пъти повтори, че освен еко-пътеките, ще има и фитнес съоръжения. Как ги виждат да оцелеят тези фитнес съоръжения не можах да разбера, а изглежда и тях не ги интересува много. Важно е да се открие тържествено, да се разгласи по вестниците новата придобивка, и след една година дори и да стане като лифта на “Боричо”, ние ще бъдем виновни, че са похарчени 20-30 хиляди от бюджета. Не е ли по добре да се помисли и да се благоустрои пътеката към ресторанта, от западната страна? Ако се направят не стръмни стълби, и площадки които да “убиват” височината, ако се освети  пътеката и се направят пейки, ще стане удобно място за по пряко изкачване и посещение на ресторанта,  място за отдих и панорамен изглед към града.

На сесията най на място бяха изказванията на В.Зашкев за прекомерното използване на бетон и мрамор в т.наречените зони за отдих (зелени зони) около джамията. Наистина скъпата и модерна нова площ пред автогарата е с преобладаващо участие на мрамор и бетон, и зелената площ се губи. Неприятно ме изненада и премахването на удобното (с малък наклон) от масивен камък стълбище от автогарата. Каква ли бетонна измислица ще последва покрита със скъпи плочки? И къде ли са заминали скъпите и вечни стъпала от гранит? Като че ли всичко се прави да бъде скъпо и прескъпо. Колко ли време ще изкарат и луксозните парапети от неръждаеми тръби на стълбището към пазара? Наистина много добре направено нещо, но дали ще оцелеят ще видим. В най-скоро време ги виждам счупени и откраднати. Трябва да мислим и за това!  Не мога да не изразя възмущението си, и от безстопанствената политика на Общината при премахването на съвсем здравите жълти плочки от източната страна на автогарата. Всичко беше счупено и натоварено на камиони, а тези плочки бяха съвсем здрави положени само преди няколко години. Така се постъпи и при направата на тротоара на ъгъла на ул.”Житна чаршия” и главната улица в посока “Голямата чешма”. Съжалявам, че не можах да заснема как здрави паважни плочки, които не бяха и циментирани, вандалски се трошаха с машина и се товареха на камиони. До кога ще се прахосват парите ни така? Защо не се прибраха тези здрави, поставени само преди няколко години плочки и да се използват на друго място? Най сполучливото нещо от много години насам е водната каскада при стълбището с козела. За съжаление не се намериха пари да се пусне това красиво и свързано с планинският характер на града ни съоръжение.

Освен В.Зашкев, много навременно и актуално беше изказването на инж.Петър Георгиев за нуждата от банкова сметка за обезпечаване лечението на хора от Общината, какъвто беше случаят със сина на наш колега Калин. Да видяхте някаква реакция от съветниците или общинското ръководство? Пълно мълчание! Защо г-да съветници? Нали сме ви избрали за да защитавате нашите интереси, хора на които е гласувано доверие като авторитетни и уважавани личности, които могат да решават проблемите ни! Явно не може да се разчита на вас!  И аз от няколко години повтарям, че е престъпление държавата да стои настрана, и да се разчита на благоволението на хората, да се събират стотинки и левчета с кутии и SMS-и. Затова трябва да направим един инициативен комитет, да съберем 3000 подписа и да направим местен референдум, да се задължи Общината да заделя от бюджета си 1% за такива нужди. При 20 – 25 милиона бюджет, това прави 200 -250 000 лв.всяка година. Дано никога  да няма нужда от тези пари, но ако се наложи, няма да се стига до тези истории с кутиите. Ако съберем подписката, този път Общинарите няма да имат куража да не направят референдума, както стана с депото! Но от тях, тази инициатива никога няма да излезе! Трябва да направим нещо самите ние! Докато успея да пусна материала, дойде време за последната за тази година сесия на ОбС, която се проведе. Отново останаха като “глас в пустиня” думите на инж. П.Георгиев за нуждата да се търси начин да се финансира лечението на хора от Общината. Отново пълно мълчание!!!

Предложено беше и се прие увеличението на данък сгради с 30 до 50 %, и някои такси на данък смет за определени категории. На общественото обсъждане имаше само 4-5 човека от гражданството, и 3-4 настоящи съветника. Г-жа Сия Шехтанова и г-н кмета положиха усилия да ни убедят  в необходимостта от увеличението на данъка, мотивирайки се с факта, че от 2009 г. не е имало увеличение и от нуждата за повече приходи в общ.хазна.  Останаха “висящи” въпросите на граждани за неправомерното събиране на данък смет, без да се отчита броят на живеещите в даден имот, за разходите през изминалата година за снегопочистване – зададен от Славчо Георгиев – че нужда от снегопочистване е имало 2-3 седмици-максимум 4, но предвидените в бюджета през м. ноември 2015 г.  170 хил.лева, не се коментира как са изразходвани, и някои други въпроси зададени от по будни граждани и съветници със съвест като Васил Зашкев и негов колега. Аз исках да попитам докога ще продължава тази имитация на “разделно” събиране на отпадъците. Преди 2 години се дадоха 150 хил.лева за нови контейнери. Един пластмасов контейнер тип “Бобър” струва 500 лв. Да сте видяли един такъв съд да е изпълнил предназначението си? Аз не съм. Но изгорял може да видите зад у-ще “Авксентий Велешки”. Докога ще се дават пари за тази обречена инициатива? Най- разумното нещо е да се задължат хората да събират разделно боклука си по домовете! Аз не откривам нещо ново, чул съм, че е направено в някои страни в Европа, слушах преди година мнение на шеф на фирма за сметосъбиране в София. И неговото мнение беше, че разделното събиране трябва да става по домакинствата. Всичко друго е пародия и празна демонстрация за желание да се направи нещо. И ще плащаме на фирма ангажирала 10 – 20 човека да разделят “през куп за грош” боклуците. Направих това отклонение, за да потвърдя основателността на въпроса на съветник Васил Зашкев – “дали са оптимизирани разходите преди да се иска увеличение на който и да е данък”. Но така и не зададох този въпрос, защото въпреки отзивчивостта и вниманието демонстрирани от общинското ръководство, ще продължи да се работи по същият начин, и нашето присъствие на обсъждането има по скоро протоколен характер.  С една дума нямаше голяма съпротива срещу увеличението на данъка (по други градове протестират), ние самоковци сме “разбран” народ, но остана неудовлетворението, че въпреки приказките за икономии и нуждата от повече пари в общинската хазна, пари се харчат и то много, за не дотам удачни проекти, и лично мен ме дразни липсата на точна справка за похарчените средства.

Секретарят г-жа Вангелова ни успокои, че можем да направим официално запитване до нея и тя ще бъде така отзивчива да ни отговори. Ако отговорът бъде такъв, както беше в запитването ми за кладенеца за 20 000лв. в “Крайречна зона” – не благодаря! Крайно време е да има една комисия на обществени начала, както преди години “Комисия за държавен и народен контрол”, но да бъде само “народен”, защото в случая ние се защитаваме от държавата, и да се прави ревизия на похарчените пари от бюджета.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close