Седмицата

Славчо Змияров в номинация за “Пазител на традициите”

zmiyarovАнна Манова

Самоковецът Славчо Змияров e име, което се е наложило в града. Всеки, който се интересува от занаяти и ръчно изработени уникални неща, вероятно е чувал за него или го познава лично. Популярен е най-вече с майсторското си изработване на ножове, които освен всичко друго са уникални и красиви. Те са прецизно изработени, като в тях се усеща отношението към детайла. Върху някои от тях може да прочетете цяла приказка – можете да видите листа на дървета, сръчно издълбани върху самия нож или куче, което е готово за лов. Въображението се развихря мълниеносно, а съзнанието трудно може да обясни как толкова фини линии могат да бъдат пресъздадени на такова оскъдно пространство като едно острие или на самата дръжка. Материалите, които използва майсторът са неръждаема стомана, сребро, кост, рог, кожа и дърво. Като всеки нож е различен от другия. Основният им отличителен признак е уникалността!

Участията на Славчо Змияров на различни конкурси и изложения обикновено завършват по един и същи начин – с удивлението на публиката и присъстващите от майсторски изработените от него неща. Като признание за постигнатото с ръцете си е получил и извън страната ни – Германия, Белгия, Франция. Той още се занимава с дърворезба и препариране на животни – това са другите му две страсти. Славчо Змияров е член на Занаятчийската камара.

За втора година самоковският майстор ножар е номиниран за „Пазител на традициите” от Асоциацията за Развитие на Изкуствата и Занаятите / А.Р.И.З-7/, като първата номинация е от 2012 година. А.Р.И.З-7 е млада асоциация, основана през 2008 г., чиято основна и водеща цел е базирана на дългогодишни наблюдения върху необратимите процеси на разпада на традициите в областта на народно-художествените занаяти. Идеята е да се съхрани българското духовно наследство и духовния потенциал на нацията. Славчо Змияров е единственият самоковец, участник в надпреварата. В неговата категория „Занаяти” /големи/ са 12 човека, които се борят за първото място.

„Участието ми в тази надпревара е едно признание за мен. Радвам се, че има хора, които оценяват труда ми. Важно е за мен да се покаже какво точно изработвам. Майстори има много, но важното е как си изработваш нещата. Забелязал съм, че на изложения хората с възторг гледат моите неща и се радват на труда ми. Водещото за мен е, че работя за удоволствие, а не за пари”, сподели пред „Самоков 365” Змияров.

От 19.08 до 21.10.14 година чрез онлайн гласуване на http://pazitelnatradiciite.com можете да подкрепите чрез своя глас  самоковеца Славчо Змияров. Като на 21 октомври този, които е събрал най-много гласове ще бъде обявен за победител в категорията си.  Наградите ще бъдат връчени по време на раздаване на годишните награди „Пазител на традициите” 2014.

„Важно е да подчертая, че номинацията не е свързана с финансови постъпления за наградения, тя е по-скоро морална. Първо място получава статуетка на дървена лъжица, а останалите грамоти”, поясни Славчо Змияров.

Пожелаваме късмет на самоковския майстор в надпреварата и дано получи заслуженото първо място в категорията си. Успех!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close