Самоков

Скейт паркът в Самоков ще бъде открит с национално състезание на 16 септември

Анна Манова

От около месец новият и модерен скейт парк, който е част от крайречната зона в Самоков, е взет под наем от самоковския клуб „БороБорд”. Неговото официално откриване ще се проведе в средата на септември с национално състезание по скейтборд, организирано от Община Самоков и клуб „БороБорд”. Събитието е част от планирания за същата дата – 16 септември, младежки фестивал „Ритъмът на планината”. Двете мероприятия ще се проведат в новоизградения парк в града.

Основната идея на клуб „БороБорд” е пространството на скейт парка да се използва с идеална цел за безопасното развитието на скейтбординга, който вече е част от олимпийското семейство. През 2020 година в Токио ще бъде записано първото му участие в Олимпийските игри. А нашите деца ще имат възможността да получат добра подготовка на едни съвременни съоръжения, които отговарят на европейските стандарти. Заедно с това ще бъдат под наблюдението на професионални инструктори. Скейт паркът включва няколко уреда за улично каране и един басейн, които позволяват да се изпълняват различни технически елементи на самия спорт.

 „Съоръжението е уникално по вида си и е специфично с формите си, които са изработени от бетон и са с гладка настилка. Удоволствието по карането на тази настилка е просто неописуемо за хората, които се занимават с този вид спорт. Уникално е по още една причина – заради близостта си едновременно до столицата и планината. Това е едно от четирите съоръжения от подобен тип в България. Във всички алпийски градове, в които съм ходил покрай работата ми като сноуборд треньор – Италия, Франция, Австрия и Швейцария, всички са снабдени с такова съоръжение, защото то е част от подготовката на зимните спортове – ските и сноуборда”, обясни треньорът от клуб „БороБорд” Христо Ахтаподов.

Предстои поставянето на табели, на които ще бъдат изписани правилата за ползване на скейт парка, с оглед на намаляването на риска от инциденти. Едно от най-важните условия е всички деца до 16 – годишна  възраст да бъдат с каски. А всяко непълнолетно лице между 16- 18 години ще трябва да попълва собственоръчно декларация, с която носи собствената си отговорност. В скейт парка всеки желаещ може да се възползва от съветите и препоръките на професионални инструктори. За това ще се погрижат националният състезател по сноуборд Симеон Митрев и Ивана Христова- и двамата са лицензирани инструктори. Обучението за 1 час, заедно с екипировката, струва 15 лв. За момента скейт паркът не е заграден и е достъпен за всички, но в бъдеще клубът, който го стопанисва има идеята да постави ограждения, за да няма инциденти.

Официалното откриване на скейт парка ще се проведе на 16 септември от 10:00 часа с национално състезание по скейтборд, със съдействието на Федерацията по скейтборд. Очакват се да присъстват състезатели от цялата страна. Самоковски представители в състезанието при по-големите ще бъдат Симеон Митрев и Ивана Христова. А при по-малките ще се представят Симеон Чалъков и Кристиян Крумов – и двамата ученици в СУ „Никола Велчев”, в паралелка по сноуборд. Основен организатор на състезанието е Христо Ахтаподов. Предвижда се да има разделение по възрастови категории което ще се случи на самия ден, като желаещите ще имат възможност да покажат какво могат в два етапа – т.нар улично каране и пул сешън. Професионални съдии ще определят тримата най-добри според креативност, трикове, умения, сложност, линии. За наградния фонд са се погрижили магазини „Контрабанда”, които ще осигурят на победителите атрактивни награди. Награждаването ще бъде след 17:30 часа, малко преди започването на музикалния концерт, който е част от „Ритъмът на планината”.

Организаторите от „БороБорд” и Христо Ахтаподов са подготвили още една изненада за любителите на скейтборда. На 17 септември от 9:00 до 14:00 часа на скейт парка ще се проведат безплатни обучения по скейтборд и лонгборд от професионалните инструктори. Всички желаещи могат да отидат на място и да се включат. Финансовото обезпечение на уроците е благодарение на Община Самоков.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close