КултураРегионалниСъбития

Семейство Чаушеви поздрави самоковци с предпразничен концерт

Жанета Димитрова

На 30 март в салона на читалище – паметник „Отец Паисий“ семейството представи своите авторски песни. Самоковската публика се наслади на седем нови и няколко стари песни, свързани с различните обичаи,  по музика и аранжимент на Вели Чаушев и текст – Величка Чаушева.

Участие  в концерта взеха Диана Чаушева – вокал и цигулка и най-малкият член на семейството Георги Чаушев, който се включи с бийтбокс. Сред публиката бяха кметът на Община Самоков – Владимир Георгиев, родителите на Вели Чаушев, дошли от Котел специално за тържеството, майката на Величка –Даниела Георгиева, приятели на семейството и гости.

Проектът е естествено продължение на създадения през 2015 година албум – „Животът е музика”. Музиката в него е изцяло авторскa и стъпва върху фолклора, джаза, класиката, смесени с етно и поп мотиви.  Концертът започна с песен за Еньовден, която предизвика бурни приветствени аплодисменти. Вели Чаушев повдигна настроението в залата със закачлива песен, разказваща историята на мъж пил вода от Голямата чешма. Поверие, което гласи, че който пие вода от нея става самоковски зет, както и самият Вели. Заедно със съпругата си той изпълни няколко пиеси, сред които емблематичната за него „Игра на струни”, съдържаща класически, фолклорни и джаз елементи. Талантливата Диана, която наскоро бе отличена с първо място на Национален конкурс за млади изпълнители, изпя няколко песни. Тя впечатли публиката, свирейки на цигулка и получи цветя от най-малките кавалери в залата. Не по-малко аплодисменти заслужи Величка Чаушева, допълваща изпълненията със звук от пиано. В края на концерта тя изпя песента Гергьовден – посветена на нейния баща.

Най-малкият член на семейство Чаушеви – Георги се включи във всички изпълнения с бийтбокс и артистично присъствие на сцената. Концертът завърши с родопската песен „Рипни калинке”, а публиката изпрати талантливото семейство на крака и с пожелание за нови срещи.

Следващият  им концерт ще бъде на 11 април в София, където за пореден път ще зарадват своите почитатели с хубава музика и добро настроение. В него ще вземат участие известните музиканти Недялко Недялков и Бисер Соколов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close