Политика

Светлана Атанасова: „Политиката е предизвикателство за хора, които се интересуват от бъдещето – своето и това на другите”

AtanasovaАнелия Балабанова

Светлана Атанасова е добре познато име за самоковската общественост.  В  момента е общински съветник, изявен политик и утвърден специалист в областта на туризма. Всичко това и каузите, в които участва и откриват възможност за по-широк поглед върху нещата. Не се притеснява  да изложи и отстоява позицията си, дори и ако тя е в разрез с общоприетите разбирания. Сега, пред прага на предстоящите местни избори  и в края на управленския мандат на настоящото общинско ръководство е време за равносметка. Настоящият управител на хотел „Самоков” в качеството си на съветник застава пред „Самоков 365” с кратка  ретроспекция за дейността на местния парламент през последните четири години.

 

-Г-жо Атанасова, Вие сте човек с богат управленски и политически опит. Как оценявате дейността на настоящия Общински съвет?

 

 

Благодаря на в.“Самоков 365“ за проявения интерес към моето мнение като общински съветник. След промените преди 25 години има мнения, че демокрацията в България все още е илюзия. Несъмнено стъпките към нея вече са направени и в голяма част от избирателите е формирана представа за демокрацията. Тя намира израз и в структурата на местния парламент, в който са налице представители на различни политически формации. Присъствието, т.е. активното участие, на политически субекти като „Самоковци за Самоков“ и „Бъдеще за Самоков“ показва отношението на жителите на община Самоков. Те дадоха възможност не само на хора от строго подредените партийни листи да влязат в Общински съвет. Избирателният кодекс преди две години предостави нова алтернатива, както за парламентарните, така и за местните избори – имам предвид преференциалния вот – избирателите да могат да подреждат личностите в изборните листи. Общински съвет в мандат 2011-2015г. бе ръководен от г-жа Коцева /ГЕРБ/ и от настоящия председател г-жа Стойчева /БСП/. Има съществена разлика в дейността на този ОбС и предишния 2007-2011г. Работата на общинска администрация при взаимоотношенията й с местния парламент е много по-прозрачна. Общинският съвет е по-конструктивен.

 

 

-Той е към края на своя мандат. Кои бяха най-важните решения, които взехте заедно с Вашите колеги и за какво не остана време?

 

Наясно сте, че решенията на Общински съвет трудно може да се поставят в графа „маловажни“. За всеки гражданин всяко решение има своята стойност. Настоящият Общински съвет успя да вземе решения по много въпроси, които бяха отлагани дълго време, например за проблемите в ромската махала; прекратихме участието на Общината в някои търговски дружества, които носеха финансови загуби. Животът е динамичен, общината е голяма, винаги ще има проблеми, които трябва да се решават.

 

Доста бурно реагирахте по отношение на хотел „Арена“ и по-конкретно на идеята той да се стопанисва от Общината. Какви бяха мотивите Ви?

 

Хотел „Арена“ е инвестиция на Община Самоков. Моралната отговорност за рентабилността на тази инвестиция носи бившият кмет г-н Ангел Николов и Общински съвет, в който аз не съм участвала. На сесията моето предложение беше хотел „Арена“ – Самоков да работи като търговско дружество, което е 100% собственост на Община Самоков и да се обяви конкурс за избор на управител на хотела. В момента хотел „Арена“ е част от Общинско предприятие „Маркетинг, туризъм и туристическа дейност“. То е част от общинския бюджет, който ние гласуваме и който се формира от местните и туристически данъци на жителите в общината. Аз лично не съм запозната с друг такъв случай в България. Дори за хотели, които бяха собственост на държавата и Общините и работеха като търговски дружества със 100% държавен или общински капитал се залагаха критерии за тяхното управление. Не е морално собствениците на хотели в Самоков, плащайки местните си данъци и туристически такси да субсидират общинския хотел „Арена“, който се явява техен конкурент на пазара. Това е нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Най-вероятно г-н кмета Владимир Георгиев и общинското ръководство осъзнават проблема и логичното решение е продажба на хотел „Арена“. Но същевременно е ясно, че не биха могли да получат сумата, която Общината е инвестирала в изграждането и обзавеждането му. Ако беше регистрирано търговско дружество, в което Общината е 100% собственик и беше осигурен паричен капитал и управление съгласно Търговския закон, щяхме да знаем как се управлява и дали е на печалба или е на загуба. Не е сериозно отношението на общинска администрация да избере за ръководител на общинско предприятие „Маркетинг, туризъм и туристическа дейност“ лице, което работи на осем часа в конкурентна фирма – хотел по Закона за туризма и в същото време на 4-часов трудов договор управлява Общинско предприятие „Маркетинг, туризъм и туристическа дейност“, в чиито активи е хотел „Арена“-Самоков, работещ по Закона за туризма. За съжаление общинските съветници не подкрепиха предложението ми. Очаквано е тези от БСП да не ме подкрепят, защото въпросното лице е дъщеря на общинския съветник от БСП г-н Христо Ярловски, но не мога да си обясня позицията на представителите от ПП „ГЕРБ”.

 

-Предстоят местни избори, ще бъдете ли отново част от Реформаторския блок? В случай че не сте, какви са останалите алтернативи?

-На проведените избори за 43 Народно събрание през 2014г. бях в листата на Реформаторския блок – София област и за нас беше голям успех влизането на водача на листата за София област г-н Димитър Делчев в 43 НС. До местните избори има още много време за структуриране на участниците в тях.

Между симпатизантите на „синята идея“ се появиха слухове за разнобой в местната структура. Основателни ли са тези притеснения?

Аз лично не знам нищо за това ваше твърдение. Може в някоя от партиите да е имало разногласия, за които обаче аз нищо не зная.

От какво ръководство се нуждае Самоков?

 

-Дано следващото ръководство на Самоков има визия за бъдещето на общината в близките 10-20 години. Дано има визия с какъв човешки потенциал ще разполага, как ще се справи с демографските проблеми, как ще привлича бизнеса, как ще опази горите в общината и какво бъдеще имат местните хора, ще остане ли Общината най-големият работодател.

Каква оценка бихте поставили за работата на „Бъдеще за Самоков“ през последните четири години? С какво се преборихте и с какво не успяхте?

-Оценката за нашата работа ще дадат избирателите на следващите избори.

 

Ще продължите ли да се занимавате с политика?

-Според мен политиката е предизвикателство за хора, които се интересуват от бъдещето – своето и на другите, и правят усилия, за да бъдат полезни за обществото. В живота си винаги съм имала активна гражданска позиция и участвам в различни граждански инициативи и сдружения. Председател съм на сдружение „Съвет по туризъм Самоков” и на Клуба по спортна аеробна гимнастика „Самоков”. Успях да помогна на момичета, влизащи за пръв път в спортната зала да израснат до стълбичката на златните медали. Най-голямото ми признание дойде през 2012г. от туристическия бранш, когато моите колеги ме избраха за председател на Българската асоциация на туристическите агенции /БАТА/. Дано на следващите избори повече хора, които са се доказали професионално и имат авторитет в общината, да участват в местното самоуправление.

Related Articles

One Comment

  1. Това е едно от малкото по смислени интервюта , г-жа Атанасова поне говори по открито и смислено, във реално време за това какво се случва , това е ясен показател че не е от БСП – а що се отнася до общинското ръководство са под всякаква критика и само със мисълта за тях и действията им на човек може да му се доповръща . Но какво може да се очаква от едно корумпирано ръководство на БСП естествено че шуробаджанащина и лични облаги е за някои може да не са големи но когато не тече капе това е в общи линии а що се отнася до кмета той едно поставено лице дърпано и управлявано като кукла на конци от самоковската върхушка на БСП която се състои от бивши и сегашни във тази партия. А що се отнася до обикновените общински служители те са изцяло предани на своята партия и техният вожд кмета ,защото никоя друга партия не би позволила такова бездействие съчетано със кибичене и нищоправене на работното място е от този по голям рай на къде !! За това ги е страх от друго управление на друга ПП и се борят на всяка цена това да не се допуска но това тяхно действие и начин на политика във никакъв случай не е във услуга на честният и нормален редови гражданин който работи и си плаща си данъците и сметките….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close