Слайд категория

Светлана Атанасова за избора на новия управител на общинско лесничейство

 

swetla atanasowa gorskoСветлана Атанасова, Николай Николов и Валентин Милушев са хората, които са били част от комисията, направила избора на новия управител на лесничейството Мартин Илиев. Те са общински съветници от различни политически сили, което озадачава два пъти повече. Защо е въпросът в случая. Защо?  Освен това Светлана Атанасова е председател на комисията „Европейски проекти, стопански дейности и туристическа политика” към ОбС, а Валентин Милушев и Николай Николов са нейни  членове и като такива са включени в състава на комисията, назначена със заповед на кмета. 

 

В миналия брой на „Самоков 365” от 06.06.2014 година в позиция от Благовест Коларов се настоява документите на допуснатите до финала на конкурса да бъдат предоставени на медиите. До този момент това не се е случило, нито пък е свикана пресконференция, на която да бъдат обяснени причините, поради които това не се случва.

 

За да избегнем по-нататъшни неясноти, поне що се отнася до мотивите на общинските съветници, екипът на вестника реши да ги потърси и те еднолично да споделят каква е обосновката на решението им. От тях Николай Николов отказа да коментира решението си, което е негово право.  Демократичността, освен че дава, изисква в замяна. Натежалото мълчание от страна на институциите засилва подозрението на хората, че има нещо нередно. И на всичкото отгоре показва неуважението към „Самоков 365”, които изискахме по надлежен ред със заявление за достъп до обществена информация, внесено в общинска администрация на 21 май, документите за участие в обявения конкурс и на двамата, допуснати до финала на конкурса, претенденти.

 

Г-жо Атанасова, вие бяхте един от общинските съветници в състава на комисията за избор на нов управител на общинско лесничейство. Видяхте ли пълния комплект документи на участниците в него. Имаше ли липси и какви?

На сесия на ОбС беше предложено комисията за избор  на нов управител на общинското лесничейство да бъдат включени и трима общински съветници – това бяхме аз, Валентин Милушев и Николай Николов. Със заповед 683 от 15.04 на кмета Владимир Георгиев бяхме включени в състава на комисията с председател Радослав Стойчев, останалите члвенове бяха зам.-кметът Васил Сайменов, секретаря на Общината Ангелина Вангелова, младши експерт АПИО Валентина Манчева.

Съгласно изискванията разгледахме документите на участниците. Имаше трима кандидати, единият от които Александър Борисов нямаше необходимия стаж и беше отстранен. Мартин Илиев представи диплом за бакалавър за обучение от четири години и половина. Обърна се внимание, че съгласно Закона за горите и правилника за управление на общинското лесничейство, той трябва да има магистърска степен, но явно не е взето под внимание. Това е едно от нещата.

Защо подписахте протокола с особено мнение и какви бяха мотивите ви за това решение?

Концепциите за управление, които двата допуснати кандидати представиха са приложени към документите за конкурса. Разработката на Мартин Илиев беше 1 страница, а на Петър Чарийски 16 страници и в последната се засягаха съществени неща и проблеми, свързани с дейността на общинското лесничейство. Аз лично не познавам Мартин Илиев, но очаквах по-добро представяне. В крайна сметка всеки от нас попълни формулярите за оценяване. Кандидат № 1 Мартин Илиев получи 33 точки, а Петър Чарийски 30 точки. За нас, тримата общински съветници, това не беше нормално и подписахме протокола с решението на комисията с особено мнение.

Защо се получи това разделение на комисията? И тримата общински съветници подписват протокола с особено мнение срещу нито един от общинска администрация.

В комисията имаше двама юристи. Общо общинските служители бяха четирима, а общинските съветници трима. При това положение нашето мнение нямаше как да надделее. От друга страна, бяхме длъжни да изразим позицията си, а тя беше категорична – особеното мнение доказва това.

Ще се промени ли нещо, според Вас, след новото назначение?

Не мога нищо да кажа на този етап, трябва да минат поне три месеца, за да се види.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close