Злободневно

“Сблъсъкът на математиците” в ПГ по туризъм

Самоков 365

Любители на математиката от различни места в страната се събраха в Гимназията по туризъм, където в събота за втора поредна година се проведе математическият турнир на английски език „Сблъсъкът на математиците“. Състезанието премина при голям интерес. В него взеха участие 175 ученици от различни училища от 1 до 8 клас, разпределени в 17 отбора. Участниците се състезаваха в два тура – първият включваше 10 задачи, които трябваше да се решат в рамките на 1 час, а във втория една задача се изискваше да бъде решена за време. Условията на задачите бяха на английски език.

Турнирът е предназначен за ученици, за които математиката е интересна, но трудна. Целта е да се разпали математическият интерес и да се провокира любопитството към ученето на ученици, изпитващи трудности при решаването на задачи от ранга на предназначените за математическите състезания и олимпиади. Организаторите имат амбицията да дадат поле за изява на не толкова уверените в математическите си способности ученици, но които са привелчени от числата и формулите.

“Искаме участниците да решават задачи и да се забавляват. Не победата да им е най-важна, а удовлеторението от достигнатия отговор” – споделят организаторите. Между отделните кръгове на състезанието домкините бяха подготвили богат кетеринг и анимация. В паузите участниците рисуваха, танцуваха, пяха, изработваха оригами, забавляваха се. Учителите, придружаващи отборите, имаха възможност да обменят опит и да споделят добри практики.

Турнирът се превърна в празник на математиката. И вдъхнови мнозина. Като на състезание не липсваха и разочарованите.  Проявата беше реализира по проект „Твоят час“ като междуучилищна изява и финансово подкрепен от Община Самоков. Гостите на мероприятието – кметът на общината В. Георгиев, старши експерт по професионална подготовка В. Йорданова от РУО София – регион и главен експерт ОМДС Ж. Костова – пожелаха успех на математиците и на организаторите на турнира. Амбицията на гимназията по туризъм е турнирът да се превърне в традиция и да влезе в календара на МОН.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close