Общество

Самоков стана част от Международно училище за възрастни TASP

На 14 октомври 2017 г. в конферентната зала на хотел „Арена” Самоков се проведе информационна среща във връзка с постигнатите резултати по проект „Трaнснационално училище за възрастни”/TASP/. Проектът стартира на 20.09.2015 година и се реализира благодарение на Център за професионално обучение към „Лондон Колидж Дъблин”, в рамките на изпълнение на програма „Еразъм+”, чиято ключова компетентност е ориентирана към образование за възрастни. Той е с продължителност до 2018 година.  На срещата, състояла се в Самоков, присъства директорът на центъра Марина Вецева, координаторът Елеонора Алексова, както и румънски партньори. Приветствие от името на Община Самоков поднесе Ваня Вукова – управител на Туристическия информационен център.

Целта на проекта е създаването на експериментално транснационално училище за възрастни, структурирано и организирано, така че партньорите в проекта, да споделят отговорности на всички нива: администриране и организиране на училището, обучението, консултирането, асоциирането на учениците и др.  Партньорите в проекта са 10, и всички те, имат опит в областта на образованието за възрастни. Основният резултат е създаването на напълно работещо транснационално училище за възрастни с реални ученици, учители, администратори и програми за инструкции. Всички успешно завършили обучението си получават документи с валидност в Европа и САЩ.

Проектът TASP е уникална и иновативна възможност на участниците, тъй като за първи път, те ще изпитат ползите от създаването на транснационално училище за възрастни, концепция на училище, което излиза извън рамките на идеята за сътрудничество с идеята за споделена отговорност на всички нива. Този опит може да бъде първият контакт на много ученици с учители и връстници в други страни и начин да бъдат въведени за ефективно сътрудничество в рамките на ЕС,  което е една стъпка напред.

Благодарение на основни принципи, базирани на транснационалния обхват, междукултурен и интердисциплинарен подход, ще се постигне Европейско сертифициране и валидиране на неформалното им образование, учене през целия живот, ще развият основни и универсални умения. Използването на новите технологии, в смесеното обучение, е иновативен подход за превенция на прекъсването на образованието. С помощта на съвременните технологии, чрез платформата Moodle, училището TASP, ще предостави насоки и обучение, по основни ключови компетенции и други съдържателни области. Създаването на този прототип на училище за възрастни ще допринесе за подобряване на капацитета на институциите, особено в организационното ръководство. На второ място, ще бъде осигурена гъвкава програма, за предотвратяване на отпадането на ученици, която ще бъде разработена съвместно от всички партньори и използвана в смесеното обучение. На трето място, ще се подобри качеството на преподаване чрез научните изследвания, прилагането на най-добри практики и чрез транснационални образователни и учебни дейности, както и развитието на уменията в областта на ИКТ. Не на последно място, институциите, които участват в проекта, ще бъдат определено силно мотивирани за по-нататъшна работа. Учейки се от другите, ще хвърли светлина върху собствените им практики и ще ги вдъхновява да въвеждат нови начини на работа, ще се разработи нещо ново и иновативно, което не може да бъде направено без такова европейско партньорство. Както всяко друго училище, TASP ще предлага курсове за възрастните обучаеми, които ще развият своите ключови компетентности, като езикова компетентност на майчин език и на чужд език (английски), наука и технологии, ИКТ, умения за учене, социални и граждански компетенции, с акцент върху европейското гражданство, предприемачески умения, както и културни и артистични компетентност.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close