Седмицата

Самоков по пътя на електронното управление

Elektronno1 (2)Анелия Балабанова

„В съвременното информационно общество информационните и комуникационни технологии са ядро, около което най-успешните организации и администрации изграждат своите бизнеси и управленски системи. Електронно управление, електронно правителство и електронни услуги са присъщи на най-развитите икономически и политически държави. Естествената цел на България като член на Европейския съюз е да доразвие електронното управление на ниво, съответстващо поне на средните показатели в ЕС…” Това е извадка, която четем в Стратегията за развитие на електронното управление в Република България 2014-2020 г.

Самоков също има амбициите в скоро време да предлага в електронен вид част от услугите за граждани. Това обаче е дълъг и продължителен процес. В подкрепа на тази идея е съвместният проект с общините Червен бряг и Роман, който беше официално представен в понеделник. „В новите оперативни програми това е един доста сериозен акцент” – заяви Янка Александрова – представител на фондация „Съвременност” – инициатор на проекта за електронно управление. Има общини, които се справят сравнително добре. Защо и Самоков, заедно с Червен бряг и Роман да не са сред тях?

Електронните услуги са най-правилният начин за предоставяне на услуги и взаимодействие между гражданите и институциите. Въвеждането им не е никак лесно, но улесняват в пъти административната работа и спестяват висенето пред гишетата за един или друг документ. Проект „Повишаване компетентността на администрациите на общините Самоков, Червен бряг и Роман за ефективно въвеждане на електронно управление” е на стойност 176 614.69 лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Административен капацитет” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и националния бюджет. Периодът на изпълнение е 05.09.2014 г.- 04.06.2015 г. и предвижда обучение в подкрепа изграждането на модерна администрация чрез повишен капацитет на трите общини за въвеждане и прилагане на електронно обучение.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close