КултураКултураРегионалниСамоков

Самоков – „Най-четящ град“ за 2017, а четвъртокласничката Габриела Чалъкова „Най-четящо дете“

Самоков 365

Самоков е „Най-четящ град“ за 2017, а четвъртокласничката Габриела Чалъкова от ОУ „Митрополит Авкс. Велешки“ – „Най-четящо дете“ за годината. Наброяващ 1093 прочетени книги, Самоков за трети път спечели приза за „Най-четящ град“. Победителят е избран въз основа на най-много прочетени книги за 2017 година, в съотношение към регистрираните в електронния дневник на Az-deteto.bg и броя на децата в населеното място. Второто място грабнаха Видин и Русе.

„Най-четена книга“ за поредна година е „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол, следвана от „Грозното патенце“ на Ханс Кристиан Андерсен и „Soy Luna: началото на лятото“ на Пако Хименес. В надпреварата за „Най-четено стихотворение“ спечели „Аз съм българче“ на Иван Вазов.

Кампанията за насърчаване на детското четене “Забавното четене”, инициирана за поредна година от Аz-deteto.bg, част от Investor Media Group, мотивира 15 хиляди деца да се включат в надпреварата, а само през 2017 г. в инициативата се включиха над 800 малчугана. И тази година „Забавното четене“ се проведе под мотото „Чети между редовете“, с цел да се ангажира вниманието на децата към скритите послания в книгите и четенето с разбиране. Инициативата стимулира децата на възраст между 6 и 14 години не само да четат повече, но и да изградят критично мислене още от ранна възраст.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close