Слайд категория

САМОКОВ ИМА ПОТЕНЦИАЛА ДА ПРИВЛИЧА ТУРИСТИ С БОГАТОТО СИ КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

fandykova samokovЙорданка Фандъковаe първата дама на София, но не само. Тя е пример за една успяла  жена, чийто корени са тук, в самоковско. Била е заместник-кмет на Столичната община (2005–2009) и министър на образованието, младежта и науката (от 27 юли 2009). На 15 ноември 2009 година печели изборите за кмет на Столичната община и полага клетва за кмет на 23 ноември 2009 г., с което става първата жена на този пост. В момента Фандъкова е кмет на София за втори път.

В този брой няма да правим портрет на успехите й, а ще очертаем нейното мнение за работата в една по-малка община и впечатлението, което оставя Самоков при посещение и къде можем да наблегнем повече, за да превърнем общината си в едно привлекателно място.

 

Г-жо Фандъкова, какъв е поводът за Вашето гостуване в Самоков?

За днешния ден получих покана от народния представител Ирена Коцева и всъщност ми е много приятно да съм тук с много колеги – учители, директори, с моите приятели от детските и ученическите ми години. Имахме и повод – връчихме чек на футболния отбор в Говедарци, за да може да си подготвят стадиона за лятото и да могат децата и младите хора да тренират.

От дистанцията на времето как виждате Самоков през призмата на големия град и на поста на кмет на най-голямата община в България? Къде може да се работи повече, за да стане градът по-приличен и с европейски фасон?

Аз съм много пристрастна. За мен Самоков е родният ми град и затова винаги си го обичам, независимо от това как изглежда, но разбира се, че има много неща, които могат да се променят. Тук колегите споменаха по отношение на училищата и образованието и са изключително притеснени от факта, че за средищните училища приключва наесен проектът за целодневна организация на обучението и те всъщност нямат яснота по какъв начин ще продължи финансовото осигуряване на този проект и неговата устойчивост. Това е важен въпрос не само за директорите, но и за десетки учители, които са назначени по него, а също така и за родителите, чиито деца посещават тези занимания. Аз поех ангажимент, разбира се, да се поинтересувам, за да можем да им дадем отговор. Всички знаят, че сега се правят плановете за следващата учебна година и човек трябва да знае дали ще има работа. Това е  един конкретен въпрос, но в образователната система има много какво да се прави и се притеснявам от спрените реформи, от неяснотата в системата по отношение на учебници – всичко това са въпроси, които засягат който и да е град и която и да е община.

Специално за Самоков има нови придобивки, които ме радват. Аз работя добре с кмета на града. По моя инициатива беше създадено сдружение на общините „Център”, в което влизат общините около София в това число и Самоков и се виждаме понякога с колегата. Трудно е, зная, но навсякъде хората имат нужда от добра среда. Общините трябва да имат възможност да се възползват най-вече от европейското финансиране, тъй като хората живеят трудно, а увеличаване на данъците почти не е възможно. Основните приходи за общините  идват от външното финансиране по тези проекти. В София имаме сериозен опит в това отношение. От първия програмен период успяхме да привлечем над 2 млрд лева за нуждите на града – реализираме големи инфраструктурни проекти. Всеки кмет и всяка община имат нужда от такова финансиране.

Т.е., според Вас, Самоков изостава ли в това отношение?  

Не, не мога да кажа. Само зная, че на по-малките общини им е по-трудно, не че на големите им е лесно, защото пък при големите има по-големи проблеми. Там, където са многото хора, там са и големите проблеми. Мисля, че Самоков е една община, която има същите проблеми, както всички общини в България с инфраструктурата, с образованието – училища, детски градини, така че нужно е да се работи много. Виждам, че опита, който имаме в София с цветните решения и създаването на повече уют в града е една моя инициатива от първата ми година като кмет, намира място и в други общини и се радвам, че в Самоков виждам познатите ми цветни решения. Което е добре, ние трябва да си обменяме опит. Виждам и че фонтанът работи. Това са дребни неща, които всеки кмет забелязва – дали тревата е окосена, дали е чист градът, но инфраструктурата има нужда от повече работа по нея.

Къде трябва да навакса Самоков, погледнато от Вашия сериозен опит като градоначалник?

Самоков има много голям ресурс от гледна точка на туризъм. Не трябва да се разчита само на Боровец  като курорт. Условията в Боровец трябва да бъдат подобрени, но в същото време самият град има потенциала да привлича туристи с богатото си културно-историческо наследство. Преди две седмици отидох в Метоха и с изумление видях, че едната от сградите липсва. Там разговарях с една от монахините, която ми обясни, че сградата била опасна. Аз публично искам да поставя въпроса и да се ангажирам с него, защото  Метохът е свързан не само с моето детство, това е богатството на града. Това е уникално място. Бях там с гост, на когото исках да покажа най-красивото място в Самоков и не бях подготвена за това, което видях. Наистина преживях голям стрес, когато видях, че липсва тази сграда.  Ако тя е била наистина опасна, сигурно е трябвало да бъде съборена, не мога да кажа, но важно е да бъде възстановена абсолютно в същия вид, в който беше, за да се запази това наследство. Това е нещо, което ме притесни.

В същото време в Самоков има и други интересни обекти. Хубаво е, че преди години беше възстановена Бельова черква с целия комплекс. Това също е уникално място. Ние имаме амбицията и намерението и работим по това да създаваме културни и туристически маршрути, които са в целия регион. София е кандидат за европейска столица през 2019 година, но ние привлякохме югозападния регион и винаги се радваме, когато други общини имат желание да работим заедно, защото в България все още липсва регионалното ниво. Регионът е много важен. Ако аз искам да развивам моята община, няма как тя да бъде добре развита, ако съседните общини не са развити добре. Вместо хората от съседните общини да идват да работят в София, по-добре е да имат работа в собствените си общини, а в София да идват на театър, кино, разходки.

Това е основното – работата, работните места, инвестициите и инфраструктурата е въпросът, на който кметовете трябва да обърнат внимание. Но специално алармирам  по въпроса за тази сграда в Женския метох. Аз ще разговарям с министъра на културата и ако имам възможност, също ще се срещна с висш представител на църквата. Ангажирах се с това, защото е недопустимо това да се остави в такъв вид.

Какво откривате като пропуск административното обслужване на гражданите?     

Няма да мога да дам отговор на този въпрос, защото трябва човек да познава работата. Гражданите, които ежедневно имат необходимост от някакви услуги, знаят най-добре. Човек, който идва в града за събота и неделя или за няколко часа, няма как да направи преценка. Сигурна съм, че се полагат усилия и в национален план, най-вече, да се ускори процесът за електронно управление, защото това е решението. Няма идеална администрация, това го знам от собствен опит. Каквото и да прави един ръководител, грубо казано не може „да огрее навсякъде” и винаги има пропуски в работата. Новите технологии, електронното управление – това са нещата, които  облекчават гражданите. В София работим по внедряване на електронни услуги. Трудно е – изискват се и много средства, но това е единственото решение на този въпрос.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close