ЗлободневноРегионалниСамоков

Самоковци протестират срещу лошите пътища, от АПИ отговарят с празни обещания

„Самоков 365“

За пореден път самоковци се надигнаха на протест срещу лошата инфраструктура. Този път недоволството бе свързано със състоянието на пътя от село Бели Искър по посока на Мальовица. Пътен участък, който не е ремонтиран повече от половин век.

Протесът бе организиран в социалната мрежа и се проведе на 17 юли /неделя/ към обяд на разклона на с. Бели Искър и Говедарци. Причината са множеството дупки, лошия път и безобразията на АПИ, както бе написано в призива за събиране на повече хора в неделния ден. На място протестиращите апелираха за незабавни мерки срещу опасните пътища в района.

Пътният участък бе затворен за половин час и под погледа на недоволните туристи, които често посещават района заради красивата природа и чистия въздух. Протестиращите обясниха на място мотивите си за спирането на движението и се заканиха да не се отказват от исканията си, докато не се вземат категорични мерки.

Това е втори мирен протест на този участък в рамките на юни и юли тази година. Първият бе в началото на юни, когато жителите на четирите села в района се събраха и заявиха пред националните медии, че пътят прилича на гробница, не е извършван по него ремонт повече от 50 години, а дупките обръщат  движещите се по този участък коли. По този маршрут ежедневно преминава училищен автобус, градски транспорт, автомобили и много туристи през почивните дни. Хората от района подчертават многократно, че става въпрос на оцеляване и вече са изготвили „карта на дупките“.

По-интересното е, че на 1 юни 2022 г. в национален ефир инж. Румен Сичански – директор на Областно пътно управление – София,  АПИ, обеща да се започне незабавен ремонт още от идната седмица. Това означава от 5 юни. Инж. Сичанов обясни забавянето на планувания от доста време ремонт с административни пречки и проблеми с разплащането. И допълни, че всичко вече е уточнено, а след проведени срещи с кмета на Община Самоков и общински съветници  средствата за увеличени, защото районът е туристически.

Но ремонт в началото на юни така и не започна. А тази седмица в отговор на писмо на градоначалника Владимир Георгиев за състоянието на пътните участъци в Община Самоков до АПИ, отговорът бе, че  по отношение на пътя Самоков – Мальовица от централното ведомство информират, че няма изготвен технически проект. Агенцията разглежда възможности за включване на третокласния път в план-програмата за ремонт за 2023 г. за възлагане на проектиране. От АПИ уверяват, че дейностите по поддръжка на пътя ще продължат и през тази година.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close