Регионални

Самоковско участие на научна конференция за устойчивото регионално развитие в България

rumenПГ по туризъм – Самоков взе участие на ежегодна научна конференция „Устойчиво регионално развитие в България”,  която се проведе в СУ „Св. Св. Климент Охридски”. Училището и Община Самоков бяха представени с тема: „Производство на екологични храни по традиционни български рецепти”. На срещата г-н Румен Тодоров представи регион Самоков с местни уникални автентични рецепти и фермерски продукти от органични стопанства – овче сирене, балкански кашкавал, конски шпек, заешка пастърма, сладко от червени боровинки, мащерков мед, сок от касис, самоковска пита, попарник, чобански гювеч, пълнени печени картоф и с гъби, сладко от мурови шишарки. Това бе своеобразно продължение на участието на преподавателя от ПГ по туризъм с група ученици на „Тера Мадре Балкани” през 2012 г. Там те събраха овациите с ястията самоковски зелник и джанкова чорба, вписали се в категория „автентични български ястия” – гарант на устойчив кулинарен туризъм, предпочитан от все повече туристи по цял свят.

Настоящата изява в СУ представи млечни и месни продукти, сладка, сокове и конфитюри, стари рецепти, типични за района, всички произведени с продукти от планински и органични стопанства. Акцент имаха билковите чайове и билковите еликсири от Рила. Всичко бе изложено пред изисканите гости в типичен селски стил върху черги, месали и кожи, навяващи носталгия по доброто старо време. Органолептичното, цветово и натурално естество на въздействие очарова преподаватели и студенти. Многото рекламни материали, предоставени от ТИЦ-Самоков допълниха представянето на нашия красив планински регион като затвърдиха потенциала му на устойчив туристически район с големи възможности.

Снимка: Незабравима среща с г-н Карло Петрини – основател на движение „Слоу фууд”, с последователи в над 150 държави. Обявен от сп. „Тайм” за „Герой на Европа” и е единственият италианец, включен в списъка на „Петдесетте души, които биха могли да спасят света”, според „Гардиън”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close