ОбществоРегионални

Самоковски младежи участват в „Световно кафене”

Анна Манова

 

„Младежки парламент – Самоков“, съвместно с фондация „Ценности, добродетели, интегритет“ стартираха среща по проект „Планината ражда доброволци“, целящ подобряване на благосъстоянието на младите хора в община Самоков.

 

Проектът започна на 22 декември в конфрентната зала на хотел „Арена” с инициатива по метода „Световно кафене”. Като основната цел е младежите да са разделени по групи и в рамките на няколко часа да обсъждат проблеми, свързани с тяхното развитие и съответно да търсят решенията им. Всяка група имаше домакин, който отговаря за систематизирането на идеите и разговаряше с останалите групи. Идеята е те да предлагат решения, които след това чрез застъпническа кампания ще представят пред местната власт и други заинтересовани страни за реализирането им. Срещата по метода „Световно кафене“ се фасилитира от професионални водещи, които след това ще обобщят решенията и идеите на младите хора в подходяща форма, която ще послужи за основа на бъдеща застъпническа кампания.

 

В рамките на 3 месеца проектът ще работи с доброволци от неформалния Младежки парламент в гр. Самоков с цел да се създаде допълнителен капацитет сред тях и да ги подготви и мотивира за предизвикателствата и развитието на тяхната работа в гражданската и доброволческа сфера. По проекта се предвижда освен реализирането на „Световно кафене“, три последователни еднодневни обучения на място по теми от доброволческия мениджмънт, изнесено тридневно обучение /работно ателие за планиране на младежка доброволческа кампания, пресконференция и осъществяване на реална застъпническа кампания в града. Младежите ще бъдат окуражени да предприемат инициaтиви за промяна на статуквото в полза на самите тях и на други социално онеправдани групи в местната общност.

 

„Самият проект, който ще продължи времево от декември до февруари ще включва в себе си няколко дейности. Освен „Световното кафене”, което стартита в края на декември, се предвиждат 3 еднодневни обучения за младежи, едно изнесено обучение извън Самоков в рамките на 3 дни, където ще се организира доброволческа инициатива. А преди нея ще се проведе една изцяло младежка пресконференция. Смея да твърдя, че това е начало на едно много добро партньорство между две организации”, сподели председателят на Младежки парламент – Самоков Юлияна Руменова.

 

„В големите градове обикновено се случват повече неща и едни такива по-малки като Самоков сякаш са забравени. Понякога местната власт прави някакви смислени неща за младите хора в даденото населено място, но това е рядкост. В такива градове като Гоце Делчев, като Нови пазар, като Самоков няма много инициативности, свързани с младите хора и затова в един момент, когато те завършват училище бягат в големите градове, защото тук не могат да се реализират. Искаме инициаторите на тези дейности и на промяната да са младите хора. Целта е те да се ангажират с проблемите си и да дават решения. Ще привлечеме местната власт и други заинтересовани страни. Ще видим какви проблеми ще излязат. Младите хора се учат на конформизъм, възрастните изземваме формите на инициативност от тях. Работи ни се в малките населени места и желанието ни е да мобилизираме малките общности и по-конкретно младите хора”, сподели организационният психолог Йордан Танковски.

 

Председателят на фондация „Ценности, добродетели, интегритет” Станимир Кискинов също изрази своята позиция, че основното търсене е насочено към малките населени места, към които спада и Самоков с цел да се потърсят будни млади хора и да се получи една включеност. Или по друг начин казано – да има каузи, които да са близки до младежите и те самите да са инициатори на процесите на промяната, там където е необходима такава.

 

В „Световното кафене” участие взеха 25 ученици от СУ „Отец Паисии”, ПГ по туризъм и ПГ „Константин Фотинов”. Дейностите продължават и през следващите месеци.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close