Култура

Самоковските завоевания в изкуството

Ivan2 2През месец септември Иван Шуманов – ръководител на школа по рисуване „Наум Хаджимладенов“ при читалище „Младост“, взе участие в няколко престижни международни форума за изкуство. Самоковският художник за втора година се включи в изложбата „Есенен салон на изкуствата“ в гр. Гилан, Република Косово. През 2012 г. Иван участва и в журито. Експозицията беше открита на 25-ти септември. 37 художници от Косово, Италия, Естония, Албания, Румъния, Франция, България, Канада,САЩ, Бразилия, Израел и Япония показаха творбите си. Организатори на събитието са Ариан и Йетон Реджепи, Роланд Масурица.

   В началото на септември Иван беше одобрен и участва в Международна изложба на тема „Правата на човека“ в гр. Лече – Италия заедно с над 100 артисти от Италия, Сърбия, Нова Зеландия, Швейцария, Еквадор, САЩ, Унгария, Австрия, Испания, Гърция, Великобритания, Португалия, Китай, Германия, Франция, Канада, Чехия, Швеция, Индонезия, Румъния, Израел, Мозамбик и Мексико.

   Ръководителят на школата по рисуване „Наум Хаджимладенов” се включи за III-та година в IX-тото издание на ежегодната резидентна програма „Арт хоризонти” в с.Дъждовница – гр.Кърджали. Впечатленията от форума са невероятни, а самоковският художник помага до голяма степен за неговата реализация.

През 2013г. Иван участва в пленери, проведени в Словакия и Сърбия. Негови творби са включени в каталог и изложби на Международното бианале на хумора и сатирата гр.Габрово. На всички места, където отива, или контактува чрез интернет, Иван разказва с радост за историята и културата на гр.Самоков, за забележителностите и традициите и най-вече за неговите любими ученици от школата и съставите от читалище „Младост“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close