Личности

Самоковец начело на РУП-Костенец

www.monitor.bgДоста дълъг се оказва списъкът със самоковци, издигнали се по върховете и заемащи престижни началнически постове. Залогът, отговорността и цената, която плащат са големи, но си заслужават. Удовлетворението в очите на близките им и благодарността на хората, на които са помогнали, могат в един миг да компенсират часовете отсъствие и напрежението. Парадокс е, че голяма част от знаещите и можещи самоковци намират поле за реализация извън родния си град. Достатъчно красноречив пример е, че сегашният кмет на София – Йорданка Фандъкова е също със самоковски корени Какво може да накара човек да се раздаде на 100% в това, с което се занимава? Какво се крие под думата професионализъм? Васил – временно изпълняващ длъжността началник на РУП-Костенец дава отговор от първо лице.  

 

Г-н Попов, какъв път извървяхте до началническия пост в РУП-Костенец?

В системата на МВР съм от 1994 г. Започнах като полицай СПЗО в РУП-Самоков, т.нар. тогава ведомствена полиция към банка „Биохим”. Преминал съм по всички стълби на йерархията. Бил съм служител към патрулно-постова дейност в Районното управление на полицията в Самоков и участък Боровец, младши районен инспектор в РУП- Самоков и след това в продължение на девет години разследващ полицай. Преминал съм през абсолютно всички длъжности по веригата до главен разследващ в ОДМВР-София. От октомври месец миналата година заемам длъжността началник на РУП-Костенец, на която съм назначен временно.

 

Представяли ли сте някога в тази роля?

Специално като началник на РУП-Костенец не точно, но всеки войник носи в раницата си генералския жезъл. Съдбата на всеки човек може да му отреди шанс да израсне в кариерата.

 

Какви качества трябва да притежава човек, за да се занимава с разкриване и предотвратяване на престъпления?

Преди всичко трябва да обича работата си. Да е детайлно запознат с нормативната база и действащото законодателство. Много добре е, когато има добри знания по отношение на наказателно право и наказателния процес, както и добър практически опит с оглед преценката и решаването на даден казус. Трябва да бъде най-вече контактен човек, да намира общ език с органите на местната власт и местното самоуправление с оглед постигането на добри резултати за опазването на обществения ред и сигурност.

 

По какъв начин работата в полицията промени живота Ви?

В полицията постъпих твърде млад. Животът ми преди това не е бил по-различен. Излизайки от казармата, постъпих в системата на вътрешните работи и вече имам 20-годишен стаж.

 

Продължавате ли да се интересувате от случващото се в Самоков или сте се откъснали по някаква причина?

Аз и до настоящия момент живея в Самоков. Имам много добри социални контакти с хора от всички слоеве на обществото. Смея да твърдя, че съм информиран човек и детайлно запознат със случващото се в родния ми град.

 

В положителен или отрицателен аспект се променя градът ни?

По мое лично мнение, новото ръководство на общината е от млади и амбициозни хора, които съществено променят облика на града. Полагат максимални усилия за развитието му в положителна насока.

 

Има ли допирни точки между двете съседни общини – Самоков и Костенец?

РУП-Костенец обслужва две общини – Костенец и Долна баня. Нормално е да има допирни точки, говорим като криминогенна обстановка. Част от криминалния контингент на град Самоков има близки роднински връзки с лица, познати на полицията от Костенец, Долна баня, Момин проход, които се обслужват от РУП-Костенец. Както и обратното. В тази връзка работим в добро взаимодействие с колегите от РУП-Самоков, ОДМВР-София, с органите на местната власт и местното самоуправление. Мисля, че се постигат едни много добри резултати по отношение на разкриването на престъпления. В РУП-Костенец, процентът разкриваемост към момента е значително по-висок в сравнение с предишни периоди.

 

Има ли сходни проблеми по отношение на криминогенната обстановка?

Битовата престъпност. Т.нар. дребна или конвенционална престъпност е бич за гражданите в страната. Не само за жителите на община Самоков или Костенец. Ръководството на МВР залага като свой приоритет борбата с битовата престъпност и ние като изпълнители се стремим да постигнем максимално добри резултати в тази насока.

 

Кога започва и кога приключва работният Ви ден?

Започва с настъпването на дадено произшествие и приключва до момента, в който са постигнати резултати в насока разкриване на престъплението. Работното време не е нормирано и работим според оперативната обстановка. Разбира се, имаме цели и задачи, планирани за бъдеще време с определени срокове, които се стремим да покриваме. Освен постоянните акции, които полицията осъществява, извършваме превантивна дейност, разяснителни кампании и т.н.

 

Отскоро Областната дирекция на МВР-София има нов началник, който също е самоковец. Надявате ли се да работите в синхрон, ще разчитате ли на съдействие, когато не може да се справите със собствени сили?

Когато си вършиш добре работата независимо кой е директор, я оценява. Ако нашият човешки ресурс е ограничен за дадена ситуация, при всички случаи ще разчитаме на колегите от Областната дирекция. Твърдя, че настоящият директор е добър професионалист и намираме общ език.

 

На ниво ли е комуникацията с останалите институции?

Да. Поддържаме непрекъснати контакти с Районна прокуратура – Ихтиман, в частност Районен съд – Ихтиман. Съответно Софийска окръжна прокуратура и при необходимост Софийски окръжен съд. Взаимодействието с кметовете на съответните общини е много добро и работим в пълен синхрон.

 

Във всеки град има стари познайници на полицията. До каква степен успявате да се справите с криминално проявените лица?

Във всеки един район има лица, които извършват определен вид престъпна дейност. Общините Костенец и Долна баня не правят изключение, с оглед на цялостната икономическата обстановка и социалната криза в страната. Завишеният процент престъпления е именно по отношение на кражбите. Засега успяваме да се справим, макар и трудно.

 

Има ли хора, които извършват престъпление с единствената цел да отидат „на топло”?

Престъпленията биват умишлени и непредпазливи. Умишлените престъпления са, когато деецът осъзнава значението на извършеното и цели именно това. При непредпазливите деяния деецът е могъл или е бил длъжен да предвиди настъпването на обществено опасните последици, но след като не е изпълнил това свое задължение е бил реализиран съответният престъпен акт. Дали някой е искал нарочно да попадне в местата за лишаване от свобода, трябва да бъде изяснено в процеса по доказване на работата по конкретното досъдебно производство. Разследващият орган е длъжен да установи какви са били мотивите на дееца за извършване на конкретното престъпление.

 

Смятате ли да се занимавате с това и в бъдеще?

Никой не може да управлява съдбата си. Докато тя ми е отредила да се занимавам с тази работа, ще се занимавам. След това, ако съм жив и здрав, може и да се преориентирам.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close