ОбществоРегионални

Румяна Цолова: „Общината трябва да се грижи за хората с малък и среден бизнес”

Анелия Балабанова

Малкият и среден бизнес е поставен на колене. Този извод може да се направи, съдейки от обектите, които стартират своята дейност за кратко време и след това я преустановяват. Причините вероятно са комплексни. Един от последните примери е свързан с ремонтите в централната градска част. Те причиниха и продължават да причиняват изключителен дискомфорт за ползвателите на обектите и клиентите. Всички сме чували твърдението, че малкият и среден бизнес е гръбнакът на икономиката, което макар и клише е изключително вярно. В ЕС той дава работа на около 60% от служителите в частния сектор, а в България значението на малките и средни предприятия /МСП/ е още по-голямо в тях работят 76% от заетите и се създава 61% от общата добавена стойност. Това провокира философския и в същото време практичен въпрос – как да се създаде среда за доброто развитие на малките и средни компании в България? Вероятно като им се даде свобода да реализират истинската си сила и последователно се премахват пречките пред тях. Само, че спънките са ежедневни, от всякакъв род и не се преодоляват никак лесно. Това потвърждава от първо лице и Румяна Цолова – бивш държавен служител, а понастоящем пенсионер и наемател на една от къщичките, разположени на Ларгото. Определя го като офис за социални контакти, от каквито безспорно всеки човек има нужда. Същевременно обаче нашата събеседничка си дава ясна сметка за доста неща, които намират отражение в живота ни и в частност дребния и среден бизнес в Самоков. Вижте разказа.

Г-жо Цолова, срещаме се в епицентъра на събитията така да се каже, сред разкопания център. Като човек, който има бизнес в Самоков, как се чувствате в тази ситуация?

Ситуацията е повече от неприятна, както за мен, така и за останалите наематели на общинските обекти и търговците от широкия център. Споделям най-искрено, че човекопотокът намаля значително – шум, прах и мръсотии съпътстват ежедневието ни. Влияние оказва и наложената синя зона в този голям периметър, което допълнително нарушава оборотния ни капацитет, като той падна със 70 или 80%. Подкрепям анонсирането в частта му за развитието на средния и малък бизнес. Както е известно държавата пречи той да се развива, а в нашия случай общината не го стимулира и също се явява пречка. Допълнително напрежение създава и чупенето на стъкла от недобросъвестни граждани. Общината е задължена по закона за общинската собственост да си пази имотите, като ги включи в системата за видеонаблюдение и осветление.
Малко силно от моя страна, но си позволявам да кажа на тези, които искат да развиват бизнес в Самоков да не се захващат. В тази ситуация и с оглед планирания ремонт общината беше длъжна да изпрати уведомителни писма до всички наематели и засегнатите търговци и да проведе среща на която щяха да се изяснят претенциите за обезщетение от двете страни и може би нямаше да си говорим сега с вас. От два месеца имаме подадени молби в деловодството на администрацията и нямаме отговор до момента. Смятам за необходимо да кажа, че по закона за местното самоуправление и общинска администрация ние гражданите имаме правото да управляваме заедно с пряко избрания от нас кмет и общински съветници. Създава се впечатлението, че Общинският съвет и общинското ръководство работят на принципа „ ШУШУ – МУШУ“, а не с гражданите.

Ще си търсите ли правата като наематели с ответни действия от ваша страна?
Обмислям възможността да съдя Общината, но се чувствам морално ангажирана като бивш неин служител да не го направя. Такова е мнението доколкото знам и на останалите наематели. В този дълъг период на строителство, строително- монтажни и ремонтни дейности не съм работила два месеца, като до момента нямам утвърдено работно време, често се налага да затварям магазина, а и за в бъдеще предстоят същите проблеми.
Трябваше ли да има по-голяма информираност на гражданите относно ремонта?
Искаше ми се по този голям проект да има широка дискусия с гражданите. До момента като наблюдавам това, което се полага върху бетона не ме впечатлява особено, но като краен резултат може би ще стане хубаво. Не мога обаче да не изкажа и благодарност като гражданин към това, което е направено от всички кметове и от настоящия също. Градът ни променя облика си, прилича на град, такъв, какъвто е бил винаги. Няма да е излишно, както сме си говорили с мои познати да се обмисли и варианта за създаване на пешеходна зона на уличка със занаятчийски работилници, където да се изявят самоковските майстори, които създават култура и национално съзнание със своите произведения. Но това е въпрос на архитектурно решение и изисква време.

Човек с възможности, образование и опит сте. Съжалявате ли, че сте се захванали с това малко магазинче?
Работила съм с много хора и когато реших да се пенсионирам не се усетих единствено като домакиня. Създадох си малко магазинче за наливна парфюмерия и други неща но най- ценното са социалните контакти, които имам. При мен се коментират най- различни неща от живота и най – вече актуалните обществено политически събития. Не мога да не спомена, че благодарение на общината се създадоха и квартални клубове на пенсионера, където кипи оживление и дискусии по много теми. Бях се откъснала от Самоков но сега съм щастлива тук и никога не бих го заменила за друго място, каквато възможност съм имала. Не зная обаче какво се случва с младите хора но те неусетно напускат града и ние си живеем с надеждата да се върнат тук. Не им трябва! Много самоковски деца се доказват в България и извън нея със своите способности. Ще се гордеем с тях и ще ги чакаме да ни дойдат на гости. Ако не им върви в дадено начинание то за това ще сме виновни всички ние, нашето поколение. Позволявам си да кажа, че общината трябва да се грижи за хората с малък и среден бизнес. Нищо ново няма да кажа но не трябва да забравяме, че 21 – ви век е векът на бизнеса и само така можем да разчитаме на някакъв икономически растеж. Това е световна политика и затова държавата и най- вече общината трябва да не го забравят.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close