Обща категорияОбществоРегионални

Румен Петков и лидерът на АБВ Проданов дойдоха на крак в Самоков заради Боровец

 „Самоков 365”

Днес на посещение при кмета Владимир Георгиев бяха председателят на АБВ Константин Проданов, създателят на политическата структура на АБВ Румен Петков, заедно с доц. Христо Михайлов. На срещата присъстваха още зам.-кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова и председателят на ОбС – Самоков Силвия Стойчева.

Поводът за визитата беше темата за мястото на курорта Боровец на туристическата ни карта. А тя от своя страна е провокирана от едно писмо, изпратено до премиера на страната Бойко Борисов и до министъра на туризма – Николина Ангелкова, касаещо проблемите на Община Самоков. Отговор на писмото от страна на институциите няма. Не остана встрани и темата за  лансирането на курорта Банско осезаемо в сравнение с останалите курорти. Темата е изключително актуална предвид случващото се в момента на територията на природен парк „Пирин” и опитите за направата на втора кабинкова линия.

„Неглижирането на едни и фаворизирането на курорти като Банско е необяснимо за мен. Темата е особено актуална с оглед на устройствения план на Пирин, който правителството прие. Хората се възмущават, че зад тази промяна се крие намерение на правителството да „хариже” природен парк „Пирин” на един определен кръг от хора. Нещата са доста дълбоки и трябва да си дадем сметка дали искаме да позволим Банско да се презастрои и да се превърне във втори Слънчев бряг. От друга страна трябва да си дадем сметка, че имаме и други курорти и то намиращи се близо до столицата. Днес, въпреки лошото време, дойдохме от София до тук за по-малко от час. Имате страхотни природни дадености и тук всичко не опира до много средства”, подчерта председателят на АБВ Константин Проданов.

И Румен Петков и доц. Христо Михайлов подчертаха, че е редно да се търси баланс в туризма, а не да се акцентира само и единствено на един курорт и всичко да пада върху него – като инвестиции, намерения и реклама. „Фаворизирането на един курорт, спрямо друг, удря туризма като цяло”, каза Петков. „Няма държавен туризъм в Европа, но няма и туризъм без държава в Европа”, допълни доц. Михайлов. Той наблегна на това, че трябва да съществува добра координация между държава и общинска власт, след това са инвестициите. Всичко това е въпрос на държавна политика. Като сравнение подчерта, че община Банско е получила 130 милиона трансфери от държавния бюджет в рамките на 15 години. И побърза да отправи апел към държавата да обръща внимание не само на Банско, а всички останали да са на заден план.

Това, което поеха като ангажимент и тримата представители на политическата структура на АБВ е да привлекат общественото внимание към Боровец, да организират срещи с министъра на туризма, с министъра на енергетиката, с хотелиерските организации и с Асоциацията на туроператорите. Те апелираха за хармонично развитие на туризма не само в един регион и не както става в момента – всичко за Банско и нищо за другите.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close