ОбществоРегионални

Ромите в Самоков се надигат на протест срещу дискриминацията на 18 февруари

Самоковските роми се подготвят за протест на 18 февруари, който е с цел да отстояват правото си на граждани и ще бъде под надслов: „Да кажем не на дискриминацията!”

В създадено за случая събитие в социалната мрежа са упоменати основните причини за организираното излизане на площад „Захари Зограф” в града. Там се подчертава, че ромите се чувстват дискриминирани от социалния живот на града, което се изразява в това, че ромските деца не се допускат в детски градини със своите връстници и се отделят от българските само в детски градини със същия етнос. Посочено е и като пример скорошното сливане на две ромски самоковски училища в едно – НУ „Петър Берон” и ОУ „Неофит Рилски”. А като причина се счита намирането на начин отново да се разграничат ромските и българските ученици. Освен разделението български – ромски деца са използвани примери за ограничаване на достъпа до част от заведенията в Самоков като на ромите се изискват клубни карти или резервации, а по думите им ако бъдат допуснати в някое кафене или ресторант биват таксувани на тройни цени.

Едни от тримата организатори на протеста е познатият защитник на правата на ромите Христо Николов. По думите му другите двама организатори са пряко потърпевши от дискриминационни процеси в града. Пред екипа ни той подчерта, че протестът ще премине без провокации, за него е пуснато уведомление до Община Самоков и няма да е политически обвързан. „Ромите са част от този град и не желаем да бъдем обект на дискриминация. Не искаме външни хора да решават нашите проблеми!”, сподели Николов. Той не пропусна да спомене и сливането на двете ромски училища в защита на думите си.

„Защо трябва да допуснем да бъдем капсулирани и отвърлени от социалния живот в Самоков. Самоков се очертава като един от най-нетолерантните градове в България, в който не приемат различни по цвят! Интеграцията е двустранен процес. Интеграцията на ромите не върви в Самоков от това, че се отвърлят от останалите”, пише още в събитието в социалната мрежа.

Протестът е плануван за 18 февруари /неделя/ от 14:00 часа на площад „Захари Зограф”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close