Регионални

Родителите на Калин Иванов: „Ще помогнем с голяма част от парите на Константин Чолаков, остатъка от сумата отива при Александрина Кръстева”

Анна Манова

„Благодарни сме на цялата самоковска общественост, на бивши и настоящи колеги, приятели, съседи, на целия град. Не на последно място на учениците, които направиха благотворителния концерт за нашия син”, каза през сълзи бащата на Калин –  Кирил Иванов.  С тези думи започна нашата среща с родителите на самоковецът Калин Иванов. Момчето, което беше диагностицирано със съмнително образувание на едното си око. От този момент нататък животът на семейството минава под знака на тревожността и съмнението. Следват прегледи в различни медицински заведения и още подозрения около това, което се случва със сина им. Стигат до диагнозата, че най-вероятно израстъкът на окото е със злокачествен произход. Диагноза, която е достатъчно шокираща. И сума за лечение, която е непосилна за семейството.

Историята на Калин и семейството му започва през 2014 година, когато отиват на преглед за очила в Медицински център „Детско здраве”. Там медицинският специалист забелязва, че младежът има образувание на клепача на едното око. Определя го тогава като доброкачествено, но съветва семейството да се проследи развитието му във времето. Следват няколко консултации отново на същото място, както и нови в ИСУЛ. От ИСУЛ ги насочват към д-р Златарова, специалист по очни болести във Варна. „От 2014 година през 2-3 месеца започнахме да ходим във Варна на консултации и прегледи. Притеснявахме се за здравето на детето си. През май месец 2016 ходихме и до Пловдив, където ни казаха, че обезателно трябва да се оперира и то възможно най-бързо. На 15 септември 2016 г. във Варна беше направена биопсия и частично изрязване на външната част, на едно кафяво петно. И ни казаха, че ако е доброкачествено може и така да си остане. Прибрахме се в Самоков. Резултатът излезе след около 20 дни. От две варненски клиники, които са независими, излезе че е злокачествен меланом. Това се случи на 5 октомври 2016г.”, спомня си майката Галина.  Семейство Иванови няма как да скрият от Калин диагнозата, а самият той иска да знае. Когато разбира от д-р Златарова за състоянието си според направените изследвания е ядосан и не желае да приеме думите й. Реакция на отричане, каквато съпътства доста подобни случаи. Самата д-р Златарова не се наема да направи операцията от една страна защото момчето е много младо, от друга – защото е на много специфично място.

Когато разбират диагнозата родителите са в шок. „От Варна ни насочиха към Мюнхен. Варненската лекарка е специализирала там. Големият ни син – Тони знае немски и преведе документите. След това пратихме мейл до Университетската клиника в Мюнхен. Изпратихме материал за изследване в Германия. И зачакахме оттам да ни кажат дали ще се наложи операция”, споделят Иванови.

През това време притеснени за здравето на детето си те започват кампания по събиране на средства, без точно да са наясно каква сума ще им е необходима. Дори и не са предполагали, че толкова много хора ще ги подкрепят финансово. В сметката за лечението на сина им за около месец и половина влизат 70 хил.лв. Семейството вече е готово за заминаваме във всяка една минута. Резултатите от Германия обаче се бавят. „Малко преди да заминем за Германия, през ноември, излезе резултатът оттам, че е доброкачествено. Ние не знаехме дали е възможно или не такова разминаване. Дори не сме говорили с тези специалисти. Аз не вярвах, че може да се получи такова разминаване – две клиники във Варна да казват едно, в чужбина – съвсем различно. Държахме да отидем там на преглед, за да се разбере точната диагноза”, разказва Галина Иванова.

Така и става, попадат при немското светило – проф. Хинчик и неговия екип, където се установява, че наистина е доброкачествено. Насрочен им е профилактичен преглед на 21 февруари 2017 г., за да се проследи дали има промяна. Оказва се, че всичко е наред и не се предприема никаква интервенция, такъв е съветът на специалистът. “Ако се измени трябва да се оперира, дори и доброкачествено да е пак е редно да се махне. За сега няма промяна. Ще следим състоянието в България. В Германия е много скъпо, само един преглед е 270 евро. Българските специалисти казват, че е добре да се премахне, немските – не.”, казва Галина Иванова. Така или иначе развръзката има щастлив край. А сега на дневен ред е къде отиват парите?

„Остана ни голяма сума, която сме решили да дарим в помощ на хора в нужда. Ще дадем голяма част от парите на Константин Чолаков, който е самоковец, баща на две деца. Той се нуждае от спешна бъбречна трансплантация. Събрал е една част от парите, а останалата е от нас. 50 хил.лв. не му достигат и ние ще му ги преведен веднага по сметката. Трогнахме се от негова съдба и му пожелаваме здраве и бързо да се оправи. Останалата част от сумата – над 10 хил. лв., ще преведем по сметката на Александрина Кръстева. Там помага цяла България, а Чолаков е самоковец, който близо две години се бори за живота си и събира пари за лечението си в Турция. По този начин той ще успее да замине за трансплантация още следващия месец. И двамата заслужават да се оправят. Добротата се отблагодарява”, казаха за финал родителите на Калин Иванов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close