Спорт

„Рилски” ще играе в новия турнир на ФИБА

fibaКрум Крумов

Баскетболният „Рилски спортист” ще вземе участие в новия турнир, който ФИБА /Интернационалната баскетболна федерация/ организира. Клубът е изпратил официално писмо до ръководството на Балканската лига, че се отказва от участие. Целта е да се включим във „ФИБА Европа къп”, който ще се проведе за пръв път тази година. Освен в европейския турнир, самоковци ще се борят на още два фронта – вътрешния шампионат и купата на страната.

„Рилецо” попадна в група „N” с шампионите на страните на Беларус, Финландия и Словакия – съответно „Цмоки-Минск”, „Катая Баскет” и „Комарно”. Първият мач за самоковци е гостуване на „Катая” на 28 октомври. На 3 ноември домакинстваме на „Цмоки”, в който играят бившите възпитаници на „Рилецо” – Бранко Миркович и Джъстин Грей. 10 ноември е мачът с „Комарно”, а на 17 ноември посрещаме „Катая”.

Общо 56 отбора от Стария континент ще участват в новия турнир на ФИБА Европа. Надпреварата ще започне на 28 октомври и ще продължи до 1 май.

Отборите са разделени по географски принцип на две конференции. Всяка конференция има 7 групи с по 4 отбора, които ще играят всеки срещу всеки по два пъти. Отборите на първите две места в групите заедно с четирите най-добри трети се класират за топ 32. Там ще бъдат сформирани нови групи, като първите два тима в тях ще се класират за топ 16. Финалната четворка ще се проведе от 29 април до 1 май догодина.

Всеки отбор ще вземе по 10 хиляди евро за участие. Също така за всеки мач ще се изплащат по 3 хиляди евро независимо от резултата. Общият награден фонд надхвърля 2 милиона евро.

Шампионът на България „Лукойл Академик” е в група „H” със силните отбори на „Калев” (Естония), „Енисей Красноярск” (Русия) и „Макаби Ришон” (Израел). В първия си мач “студентите” са гости на Енисей на 28 октомври.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close