Регионални

Рилският зелник – притегателно и вкусно ястие за всички ценители

Анна Манова

zelnik2И тази година най-вкусното място, в близост до Самоков, беше село Бели Искър. Причината е много проста – там за 14-та поредна година мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Събитието се състоя на 25 юни и макар по същото време да се провеждаше на Боровец традиционният фолклорен фестивал „Магията на Рила”, желаещи да видят и опитат от този своеобразен местен деликатес имаше не само от района, но и гости от цялата страна. Както се казва – има за всекиго по нещо.

Празникът на рилския зелник се организира за поредна година от местното едноименно туристическо дружество, Община Самоков и кметство Бели Искър. Тази година 39 зелника се напревараха за вниманието на журито и посетителите. Като никак не беше лесно да се определи кой е по-по-най, тъй като  всички бяха много различни и със сигурност всеки от тях заслужаваше награда, предвид трудоемкостта на приготвянето му. Спомням си като бях дете моята баба колко труд влагаше в разточването на корите, после ги оставяше да престоят, докато правеше останалата част от зелника. След това грижливо поръсваше корите с олио и извара и ги навиваше в прекрасен краешник. В средата поставяше плънката. А най-отгоре слагаше парченца сланина. Домашно приготвена вкусотия. Уханието на зелника се разнасяше в стаята и той бързо привършваше още преди да е изстинал. Много мил спомен от детството ми довя този зелник. Сигурна съм, че и на доста от вас също.

zelnikНо сега е време да ви върна към празника в село Бели Искър. Кметът Крум Георгиев, познат като бай Крум, поздрави всички присъстващи, а зам.-кметът на Самоков Сайменов припомним непосредствено след него, че не е случаен фактът, че Бели Искър има златен печат за уникално европейско селище. След това комисия в състав – Васил Сайменов, Люба Кленова, Иванка Вукова, Милка Ничева и Ирина Найденова има нелеката задача да отредят все пак почетните 3 места. Първото място грабна зелникът на Райка Димитрова, а след нея се наредиха тези на Елена Попова и Катя Видинова. А Йорданка Караджичкова за втора година грабна приза за автентичен зелник.

За доброто настроение на участници, местни и гости се погрижиха спортният журналист от Станимир Бакалов и социологът Мира Радева. Като Радева вече е пълноправен жител на селото, негов любител от години и от скоро собственик на ресторант в центъра на Бели Искър. Тя се е доказала като изключителен ценител на рилския зелник, ето защо за никой не беше изненада това, че тя се сдоби, срещу 55 лв., с автентичния зелник на баба Данче Караджичкова.

По традиция наградените отиват на търг, като зелникът на Райка Димитрова, който беше определен за номер 1, беше закупен за 140 лв. от народния представител Радослав Стойчев. Класираният на второ място зелник на Елена Попова беше закупен за 100 лв. А третият по ред зелник беше закупен от кметът на село Продановци Емилия Драганова.zelnik4

За да има празнично настроение се бяха постарали читалищни състави от различни села- Бели Искър, Маджаре, Мала църква, Доспей, Райово, Клисура, Ярлово, Радуил, Марица. Гости на събитието бяха и пенсионерският клуб в Нови Искър. На сцената се изявиха още детският състав „Доспейче”, радуилският „Лудо младо”, софийският ансамбъл „Дивля” и ФТА „Самоков”.

Хубавото време, планинският въздух, музиката, глъчката и вкусният рилски зелник превърнаха съботния ден в наслада за сетивата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close